Ουκρανία: «Κρίσιμη» η κατάσταση στη χώρα – Δύο νεκροί στο Κίεβο από ρωσικά πλήγματα

Ουκρανία: «Κρίσιμη» η κατάσταση στη χώρα – Δύο νεκροί στο Κίεβο από ρωσικά πλήγματα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ρωσικά πλήγματα που είχαν στόχο ουσιαστικής σημασίας υποδομές στο Κίεβο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ρωσικά πλήγματα που είχαν στόχο ουσιαστικής σημασίας υποδομές στο Κίεβο και προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη μία όχθη της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία, ενώ η ουκρανική προεδρία χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (…) εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον μιας ενεργειακής εγκατάστασης στην αριστερή όχθη της πρωτεύουσας Κιέβου: σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική εισαγγελία.

Από την ουκρανική προεδρία ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «κρίσιμη» μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων ημερών σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας καθώς προκαλούνται σημαντικές διακοπές της ηλεκτροδότησης ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

«Η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη σε όλη τη χώρα, επειδή οι περιφέρειές μας εξαρτώνται η μία από την άλλη», δήλωσε στην τηλεόραση ο αξιωματούχος της προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο προσθέτοντας πως είναι «απαραίτητο όλη η χώρα να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τη θέρμανση».

«Καταστράφηκε το 30%» των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας

Επιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις 10 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος έγραψε στο Τwitter ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζικά μπλακάουτ σε όλη την Ουκρανία και ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» με τον Πούτιν.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για τους κατοίκους της αριστερής όχθης της πρωτεύουσας.

Στο Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν «ενεργειακές υποδομές» προκαλώντας «πυρκαγιά και σοβαρές καταστροφές».

Στην ίδια περιφέρεια, στο Πάβλογκραντ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «προσωρινή διακοπή της υδροδότησης» και διακοπή λειτουργίας τοπικού σταθμού άντλησης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Οι Ρώσοι «ανακατέλαβαν» χωριό στο Χάρκοβο

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα πως έπληξε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν από αέρος και θαλάσσης με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς τη στρατιωτική διοίκηση και τα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και αποθήκες με πυρομαχικά και ξένης κατασκευής όπλα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του, διαβεβαιώνοντας ότι «επλήγησαν όλοι οι στόχοι».

Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός ανακατέλαβε ένα χωριό στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο που οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και τον απώθησαν από την περιοχή.

«Στη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες του ρωσικού στρατού κατέλαβαν τον οικισμό Γκορομπίβκα», κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή