Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκενώνονται πόλεις στην περιοχή της Χερσώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκενώνονται πόλεις στην περιοχή της Χερσώνας

Ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε Ρώσος στρατιωτικός διοικητής.

«Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω από όλα την απομάκρυνση του πληθυσμού» της Χερσώνας, δήλωσε στο Rossiya 24 ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την κατάσταση.

Επικαλούμενος τον κίνδυνο επίθεσης από τις δυνάμεις του Κιέβου, ανέφερε ότι ορισμένοι άμαχοι -κάτοικοι τεσσάρων πόλεων- θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου, δεδομένου του κινδύνου κάποιος ουκρανικός βομβαρδισμός να καταστρέψει ένα κοντινό φράγμα.

Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία αναγνώρισε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι «τεταμένη», ειδικά γύρω από τη Χερσώνα. «Η κατάσταση στην περιοχή της “Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης” μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη», είπε.

«Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρώτα από όλα, αυτό αφορά τους τομείς Κουπιάνσκ, Λυμάν και Μικολάιβ-Κριβίι Ριχ».

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών».

«Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.


Μεταξύ των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς είναι μεταξύ άλλων το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό. Ο Σουροβίκιν έκανε μάλιστα λόγο για «άμεση απειλή για τη ζωή των κατοίκων».


Υπενθυμίζεται πως, υπό την πίεση της συνεχιζόμενης προέλασης του ουκρανικού στρατού στο νότιο μέτωπο του πολέμου, οι Ρώσοι άρχισαν να εκκενώνουν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας περιοχές της Χερσώνας, μιας από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που θεωρητικά προσαρτήθηκαν πρόσφατα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η απόφαση για εκκένωση προκάλεσε ανησυχία στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, καθώς κατέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ίδια η πόλη της Χερσώνας, μια από τις μεγαλύτερες που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την αρχή της εισβολής και στρατηγικής σημασίας για τον εφοδιασμό και την άμυνα της Κριμαίας. 

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Κίριλ Στραμούσοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης του ρωσικού στρατού και ότι η μετεγκατάσταση πολιτών έγινε αναγκαία λόγω των ουκρανικών βομβαρδισμών. 

Ο Σέρχι Χλαν, εκπρόσωπος του εκλεγμένου περιφερειακού συμβουλίου που διοικούσε τη Χερσώνα προ ρωσικής κατοχής, τόνισε ότι η εκκένωση που έχουν δρομολογήσει οι Ρώσοι ισοδυναμεί με μαζική εκτόπιση Ουκρανών παρά τη θέλησή τους, με εξαίρεση τους συνεργάτες του στρατού κατοχής.


Στο σκοτάδι πάνω από χίλιες πόλεις και χωριά στην Ουκρανία

Περισσότερες από 1.100 πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρανία παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καταστράφηκε τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Τμήματα της πρωτεύουσας, Κιέβου, δεν έχουν ρεύμα και νερό μετά τους νέους βομβαρδισμούς, τις τελευταίες ώρες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ολεξάντρ Κορούζνι ανέφερε σύμφωνα με το BBC ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις με πυραύλους και drones από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι και τα τρία θύματα των τελευταίων ρωσικών επιδρομών ήταν υπάλληλοι «υποδομής ζωτικής σημασίας», προσθέτοντας ότι δύο εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα έχουν πληγεί.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή