Ελνάζ Ρεκαμπί: Διεθνής ανησυχία για Ιρανή αθλήτρια

Ελνάζ Ρεκαμπί: Διεθνής ανησυχία για Ιρανή αθλήτρια

Eμφανίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αναρρίχησης της Σεούλ χωρίς χιτζάμπ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η Ιρανή πρωταθλήτρια της αναρρίχησης, Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία προξένησε αίσθηση με την εμφάνισή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αναρρίχησης της Σεούλ χωρίς το υποχρεωτικό για τις Ιρανές κάλυμμα της κεφαλής, επέστρεψε στο Ιράν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. Η εμφάνιση της Ρεκαμπί στον τελικό της Κυριακής είχε θεωρηθεί τολμηρή δημόσια δήλωση υπέρ των γυναικών που βγάζουν τις μαντίλες τους και κόβουν τα μαλλιά τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν. Η Ρεκαμπί, που στο παρελθόν έχει λάβει τρία αργυρά και χάλκινα μετάλλια, κατετάγη τέταρτη.

Χθες αναρτήθηκε στον λογαριασμό της 33χρονης στο Ιnstagram μία δήλωση, σύμφωνα με την οποία η χιτζάμπ (κάλυμμα κεφαλής) «παρουσίασε πρόβλημα», ενώ κλήθηκε να αγωνιστεί απροσδόκητα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. «Κατ’ αρχάς, ζητώ συγγνώμη για όλες τις ανησυχίες που προκάλεσα. Αυτή τη στιγμή επιστρέφω στο Ιράν με την ομάδα μου με βάση το προκαθορισμένο πρόγραμμα», αναφέρει το μήνυμα. Δεν είναι σαφές αν η αθλήτρια το έγραψε μόνη της ή υπό ποιες συνθήκες.

Διαψεύδουν φυλάκιση

Οι ιρανικές αρχές απέρριψαν ως «ψευδείς ειδήσεις» τις εκτιμήσεις ότι μετά την επιστροφή της στο Ιράν την περίμενε φυλάκιση στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης. Διαδηλώσεις με το σύνθημα «Ζαν, ζεντεγκί, αζαντί» (γυναίκα, ζωή, ελευθερία) συγκλονίζουν σχεδόν επί καθημερινής βάσης το Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης, τον Σεπτέμβριο. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ εστίες έντονης διαμαρτυρίας απαντούν και σε σχολεία θηλέων, στα οποία καλείται η αστυνομία. Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, σε μία από αυτές τις επιδρομές, στην πόλη Αρνταμπίλ, οι αστυνομικοί έδειραν μέχρι θανάτου τη 16χρονη μαθήτρια Ασρα Παναχί. Η Παναχί ήταν μεταξύ των μαθητριών που αρνήθηκαν να ψάλουν ύμνο προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή