Βρετανία: Δεύτερη υπουργική αποχώρηση

Βρετανία: Δεύτερη υπουργική αποχώρηση

Ενα ακόμη πλήγμα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας συνιστά η αποχώρηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν από το κυβερνητικό σχήμα χθες το απόγευμα.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα ακόμη πλήγμα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας συνιστά η αποχώρηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν από το κυβερνητικό σχήμα χθες το απόγευμα. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Μπράβερμαν, που ποινικοποιεί κάποιες διαδηλώσεις.

Η αποχώρησή της δεν σχετίζεται με τον νόμο αυτόν, αλλά με την ανακάλυψη ότι χειρίστηκε απόρρητο έγγραφο από το προσωπικό της κινητό τηλέφωνο, παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπράβερμαν αναγνώρισε ότι έκανε λάθος και άρα πρέπει να αποχωρήσει, υπαινισσόμενη ότι η πρωθυπουργός Τρας δεν έχει πράξει το ίδιο, παρά τα δικά της σφάλματα. «Το να παριστάνουμε ότι δεν έχουμε κάνει λάθη και να ελπίζουμε ότι ως διά μαγείας όλα θα διορθωθούν δεν είναι σοβαρή πολιτική. Εσφαλα, αποδέχομαι την ευθύνη, παραιτούμαι», έγραψε, επικρίνοντας τη Λιζ Τρας από τα δεξιά. «Ανησυχώ για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης, ανησυχώ για το αν θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της», τόνισε. Η Μπράβερμαν είχε επικρίνει την Τρας όχι γιατί η πρωθυπουργός ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα που παραλίγο να οδηγήσουν σε πτώχευση τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά γιατί υπό το κράτος των πιέσεων τα πήρε πίσω και απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ.

Τη θέση της ανέλαβε ο 54χρονος Γκραντ Σαπς. Με τη συγκεκριμένη επιλογή, η Λιζ Τρας στέλνει μήνυμα ενότητας, αφού ο Γκραντ Σαπς είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία των Τόρις. Ο Σαπς έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Επειτα από 43 ημέρες στον υπουργικό θώκο, η Μπράβερμαν αποδείχθηκε η πλέον βραχύβια υπουργός Εσωτερικών από τον Δούκα του Ουέλιγκτον, το 1834. Η νομοθεσία (public order act) που ψήφισε ολοκληρώνοντας το έργο της προκατόχου της, Πρίτι Πάτελ, είναι εξίσου πεπαλαιωμένη. Ο νόμος έχει σκοπό να σταματήσει διαμαρτυρίες όπως αυτές της οργάνωσης Extinction Rebellion, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την καταστροφή του κλίματος μπλοκάροντας δρόμους και άλλες σημαντικές υποδομές.

Πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό η απομάκρυνση της Σουέλα Μπράβερμαν, μετά την ανακάλυψη ότι χειρίστηκε απόρρητο έγγραφο από το κινητό της.

«Από αυτό το σημείο, η Βρετανία παύει να χαρακτηρίζεται δημοκρατία», σχολίασε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γκάρντιαν» Τζορτζ Μόνμπιοτ, περιγράφοντας τις πιο ακραίες διατάξεις του νόμου. Η βρετανική αστυνομία αποκτά το δικαίωμα να ζητάει να αναφέρονται τακτικά στα αστυνομικά τμήματα, ακόμη και να φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης όσοι είχαν λάβει μέρος σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις την τελευταία πενταετία.

Μια πλατιά συμμαχία οργανώσεων για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, των παιδιών κ.λπ. είχε επισημάνει ότι ο νόμος «εμποδίζει την προσπάθειά μας να κρατούμε την εξουσία υπόλογη». Κάποιοι βουλευτές των Συντηρητικών δεν τον ψήφισαν, υποστηρίζοντας πως απομακρύνεται από τη φιλελεύθερη βρετανική παράδοση, ενώ η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι οι περιορισμοί που θέτει σε άτομα που δεν βαρύνονται καν από καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων δεν υπάρχουν ούτε στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εξόρυξη με fracking

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, τρεις βουλευτές των Συντηρητικών επρόκειτο να υπερψηφίσουν την πρόταση των Εργατικών για απαγόρευση της εξόρυξης αερίου με τη μέθοδο fracking. Η μέθοδος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής εξαιτίας των σεισμών που προκαλούνται στη μοναδική περιοχή της χώρας στην οποία εφαρμόζεται, αλλά και του κινδύνου μόλυνσης των υπόγειων υδάτων. Η Τρας είχε καταστήσει σαφές ότι η θετική ψήφος προς την πρόταση των Εργατικών ισούται με αποπομπή από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT