ΗΠΑ: Με ιρανική βοήθεια μέσω Κριμαίας οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Με ιρανική βοήθεια μέσω Κριμαίας οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, για τις ρωσικές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά drones

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιρανοί στρατιωτικοί μετέβησαν στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίαςπαρέχοντας υποστήριξη στις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά της Ουκρανίας, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Ιρανοί ταξίδεψαν στην Κριμαία για να εκπαιδεύσουν τους Ρώσους στον χειρισμό των drones που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές από τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Η Τεχεράνη εμπλέκεται πλέον άμεσα στο μέτωπο και με την προμήθεια όπλων που πλήττουν αμάχους και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως «οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να αποκαλύψουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την προμήθεια ιρανικού οπλισμού κατά του ουκρανικού λαού».

Ο Πούτιν επιθεώρησε κέντρο εκπαίδευσης για επίστρατους

Στο μεταξύ, κέντρο εκπαίδευσης για επίστρατους επιθεώρησε στην περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κέντρο εκπαίδευσης για επίστρατους επιθεώρησε στην περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στρατιωτικός νόμος

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται καθόλου ευνοϊκά για τους εισβολείς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε χθες στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) που μόλις πριν από ένα μήνα είχε προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε πολύ δύσκολα και μεγάλης κλίμακας προβλήματα, να θωρακίσουμε την ασφάλεια της Ρωσίας, να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές μέλλον και να προστατεύσουμε τον λαό μας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος ανοίγοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου θα τεθούν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις, θα γίνει αυστηρότερη η λογοκρισία και θα δοθούν έκτακτες εξουσίες στις διωκτικές αρχές. Αλλά τα έκτακτα μέτρα δεν αφορούν μόνο τις τέσσερις περιοχές όπου διεξάγονται σκληρές μάχες ανάμεσα στον ρωσικό και στον ουκρανικό στρατό. Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν κηρύσσει οκτώ περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, σε καθεστώς «οικονομικής κινητοποίησης», ενώ προβλέπει ότι θα περιοριστεί η δυνατότητα εισόδου ή εξόδου από τις εν λόγω περιοχές.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικού συντονιστικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με αποστολή τη συνεργασία με τις διάφορες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει πρόσθετες εξουσίες στους κυβερνήτες όλων των ρωσικών περιοχών. Ολα αυτά σημαίνουν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το σύνολο του πληθυσμού θα αρχίσει να υφίσταται κάποιες συνέπειες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ενώ πολλοί αναρωτιούνται μήπως το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου στο σύνολο της επικράτειας.

15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιφέρεια της Χερσώνας

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στην περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτή την περιοχή που προσαρτήθηκε μονομερώς από τη Μόσχα, ενόψει της προώθησης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η ήρεμη απομάκρυνση κατοίκων της περιοχής Χερσώνας συνεχίζεται», δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ στο Telegram. Διευκρίνισε ότι αυτοί οι 15.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, που συνορεύει με τη Χερσώνα.

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στη Χερσώνα ανακοίνωσε την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων χθες Τετάρτη, με το Κίεβο να καταγγέλλει «εκτοπισμό» αμάχων στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, AP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή