Σφίγγουν τα δόντια οι Ουκρανοί: Περιορισμοί στο ρεύμα και περιοδικά μπλακ άουτ

Σφίγγουν τα δόντια οι Ουκρανοί: Περιορισμοί στο ρεύμα και περιοδικά μπλακ άουτ

Παράθυρο ευκαιρίας έξι εβδομάδων για την ανακατάληψη της Χερσώνας προτού έρθουν οι λάσπες του χειμώνα, βλέπουν οι Αμερικανοί

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις πρώτες μεγάλης κλίμακας διακοπές στην ηλεκτροδότηση ήρθαν χθες αντιμέτωποι οι Ουκρανοί, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση και να δώσουν χρόνο στα τεχνικά συνεργεία ώστε να επιδιορθώσουν τις σοβαρές βλάβες στις ενεργειακές υποδομές της χώρας που άφησαν πίσω τους τα αλλεπάλληλα κύματα ρωσικών βομβαρδισμών.

Η προεδρία κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, τονίζοντας ότι αν δεν επιτευχθεί σημαντική μείωση της κατανάλωσης θα υπάρξουν κυλιόμενα μπλακ άουτ. Το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20%. Ηδη οι δημοτικές αρχές των δύο μεγαλύτερων πόλεων, του Κιέβου και του Χάρκοβο, έχουν μειώσει τον φωτισμό των κτιρίων και τα δρομολόγια του μετρό και του τραμ. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε προ δύο ημερών ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και το ποσοστό αυτό αυξάνεται από μέρα σε μέρα.

Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει ενεργειακές και άλλες υποδομές με πυραύλους και drone-«καμικάζι» σε οκτώ περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το πλήγμα στο Κρίβι Ριχ, γενέτειρα του Ζελένσκι, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι οι 600.000 κάτοικοι της πόλης.

Ολόκληρη η βορειοανατολική περιφέρεια του Σούμι, που συνορεύει με τη Ρωσία, έμεινε χωρίς νερό, ρεύμα και φωτισμό των δημοσίων χώρων για μία ολόκληρη ημέρα. Η εταιρεία Ukrenergo, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, κάλεσε τους πολίτες «να φορτίσουν τα πάντα» (κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, φακούς κ.ά.) έως τις 7 το πρωί, ενόψει πιθανών διακοπών στην ηλεκτροδότηση και τους παρότρυνε να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες, κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι Ουκρανοί προσπαθούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την πόλη της Χερσώνας, την οποία εκκενώνει ο ρωσικός στρατός από αμάχους και αξιωματούχους. Από το γραφείο της προεδρίας ανακοινώθηκε ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις σε 15 διαφορετικές οχυρές θέσεις του εχθρού.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι επιθέσεις αναχαιτίστηκαν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται ρεπορτάζ των New York Times, εκτιμούσαν ότι οι Ουκρανοί έχουν παράθυρο ευκαιρίας έξι εβδομάδων να ανακαταλάβουν την πόλη, προτού εγκατασταθούν για τα καλά οι λάσπες του χειμώνα που θα εμποδίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις και για τους δύο εμπολέμους.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες ότι Ιρανοί τεχνικοί και εκπαιδευτές βρίσκονται στην Κριμαία για να υποστηρίξουν τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Ιρανοί έχουν στείλει εκπαιδευτές και ειδικούς για τεχνική υποστήριξη, αλλά αυτοί που κατευθύνουν τα drones είναι Ρώσοι», είπε ο Κέρμπι.

Στη Μαύρη Θάλασσα

Παραλίγο θερμό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος εξαπέλυσε πύραυλο εναντίον βρετανικού κατασκοπευτικού που περιπολούσε πάνω από διεθνή ύδατα. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας, που γνωστοποίησε το συμβάν στη Βουλή των Κοινοτήτων, διαμαρτυρήθηκε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του, εξηγώντας ότι επρόκειτο για τεχνική βλάβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT