Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για το φράγμα Χερσώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για το φράγμα Χερσώνας

Προειδοποίηση Ζελένσκι για ρωσικό πλήγμα σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που θα αποκόψει την Κριμαία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εργοστάσιο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας Καχόκβα στοχεύει να πλήξει ο ρωσικός στρατός, ανατινάζοντας το ομώνυμο φράγμα, στην ανατολική περιφέρεια της Χερσώνας, κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οπως εξήγησε, αυτή η ενέργεια είναι ανάλογη με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς το δίκτυο καναλιών της βόρειας Κριμαίας απλώς θα εξαφανιστεί, αποστερώντας την πιθανότητα υδροδότησης της χερσονήσου από τον ποταμό Δνείπερο. Πρόκειται για την περιοχή όπου προελαύνει καθημερινά ο ουκρανικός στρατός αναγκάζοντας τις ρωσικές αρχές κατοχής να επισπεύσουν την επιχείρηση «απομάκρυνσης», τον εκτοπισμό, των αμάχων. Ο Ουκρανός πρόεδρος την Πέμπτη κατήγγειλε ότι ο ρωσικός στρατός ήδη ναρκοθετεί το φράγμα.

Αργότερα, χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι η Μόσχα άλλαξε στόχευση και θα πλήξει το φράγμα, επειδή «ο πυρηνικός εκβιασμός δεν πέρασε». «Με αυτό τον τρόπο θέλουν να μας οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τους όρους τους. Θα αποτύχουν. Η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί στην ειρήνη με εκβιασμούς». Ο Γέρμακ κάλεσε, επίσης τη Δύση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις, να δώσει περισσότερα όπλα και να τηρήσει σκληρότερη στάση για κάθε ένα από τα ρωσικά εγκλήματα. «Δεν θα μας λυγίσουν. Θα απαντήσουμε σκληρότερα», κατέληξε.

Στόχος οι υποδομές

Η επιλογή ως στόχου του φράγματος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου αποδεικνύει περίτρανα την προσπάθεια της Μόσχας να αποστερήσει την Ουκρανία από κάθε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Χέρμαν Χαλουσένκο, τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, η Ρωσία έχει ήδη εξουδετερώσει περίπου το 30%-40% της ηλεκτροπαραγωγού δυνατότητας της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που επλήγησαν έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Δεν αποκλείεται –προσέθεσε ο Χαλουσένκο– το Κίεβο να χρειαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγή ενέργειας προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι η αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η Μόσχα στην ενεργειακή υποδομή της χώρας θα κοστίσει πολλά δισ. δολάρια.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ρωσική πυραυλική επίθεση δέχθηκε χθες η Ζαπορίζια. Ο Ολεξάντρ Σταρούχ, επικεφαλής της περιφέρειας, σε ανάρτησή του στο Telegram, ανέφερε χθες το πρωί ότι το κέντρο της πόλης βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων S-300. Μία πολυκατοικία καταστράφηκε, υπέστη ζημίες και η υποδομή της πόλης, ενώ –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες– τρία άτομα τραυματίστηκαν. Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας, από τη ρωσική επίθεση επλήγη και ένα σχολείο.

Ο ρόλος της Λευκορωσίας

Tέλος, το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι 9.000 Ρώσοι στρατιώτες με 170 τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό άρχισαν να φτάνουν χθες στο έδαφός της προκειμένου να συνθέσουν κοινή στρατιωτική δύναμη με τους Λευκορώσους. Χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτικό-βιομηχανικό κέντρο της περιοχής Μπρεστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Μην ακούτε τις κραυγές των ΜΜΕ. Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά σήμερα. Δεν υπάρχει πόλεμος και δεν τον χρειαζόμαστε». Πάντως, σύμφωνα με τη λευκορωσική εφημερίδα Nasha Niva, «άνδρες σε όλη τη χώρα λαμβάνουν φύλλο πορείας προκειμένου να παρουσιαστούν σε στρατολογικά κέντρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή