Ιταλία: Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση

Ιταλία: Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση

Η νικήτρια των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, παρουσίασε χθες τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, που ορκίζεται σήμερα το πρωί.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η νικήτρια των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, παρουσίασε χθες τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, που ορκίζεται σήμερα το πρωί. Οι δύο ελάσσονες εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι, εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίησή τους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών.

Η άνοδος της Μελόνι στην πρωθυπουργία είναι αντανάκλαση της δυσαρέσκειας του ιταλικού εκλογικού σώματος και της μόνιμης αναζήτησης λύσεων έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια. Το κόμμα της, οι Αδελφοί της Ιταλίας, διατηρεί αναφορές στο παρελθόν του ιταλικού φασιστικού κινήματος, τις οποίες η Μελόνι επιχειρεί να αποσιωπήσει. Ο υπ’ αριθμόν δύο της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο Σαλβίνι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση περιλαμβάνει νέα χαρτοφυλάκια, όπως το υπουργείο Οικογένειας, Γεννητικότητας και Ισων Ευκαιριών. Χωρίς εκπλήξεις ήταν η ανακοίνωση του υπουργικού σχήματος ως προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, όπως αναμενόταν.

Η Μελόνι παίρνει τη σκυτάλη της διακυβέρνησης από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκλεισε την πρωθυπουργική του θητεία με μία συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών. «Οι αποφάσεις μας απόψε μείωσαν την τιμή του αερίου κατά 10%, ήταν μια απόδειξη του πόσο σημαντικό είναι το σκέλος της κερδοσκοπίας», είπε ο Ντράγκι. «Σύντομα οι λογαριασμοί θα πέσουν».

Ιταλία: Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση-1
«Αυτή τη φορά ήμασταν γρήγοροι, πέρασε λιγότερο από ένας μήνας από τις εκλογές», σχολίασε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ματαρέλα. [REUTERS/Guglielmo Mangiapane]

Η άνοδος της Τζόρτζια Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την εγγύηση που έχει δώσει στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία και τις επιλογές του ΝΑΤΟ. Μπορεί όμως να προσφέρει με αξιοπιστία αυτή τη διαβεβαίωση όταν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Μπερλουσκόνι, και ο επικεφαλής της Λέγκας, Σαλβίνι, υποστηρίζουν διαφορετικές θέσεις; Για την ώρα η απάντηση είναι «ναι». Η Μελόνι απλώς παραγκωνίζει τους δύο επικεφαλής, αναδεικνύοντας και συνομιλώντας με άλλα στελέχη των κομμάτων τους. Ο υπ’ αριθμόν δύο της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, αμέσως μετά τα σχόλια του Μπερλουσκόνι έσπευσε στις Βρυξέλλες ώστε να διαβεβαιώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην ιταλική πολιτική. «Ο Ταγιάνι μπήκε στη συνεδρίαση καρδινάλιος και βγήκε Πάπας», ήταν το σχόλιο της ιταλικής έκδοσης της ιστοσελίδας «Χάφινγκτον Ποστ», καθώς ο Ταγιάνι έχει αναδειχθεί σε κύριο συνομιλητή των Ευρωπαίων με τη Φόρτσα Ιτάλια. Ο δεύτερος που ελέγχεται για τις προηγούμενες σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Ματέο Σαλβίνι, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιθυμούσε. «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε από το χέρι την υπέροχη χώρα μας», δήλωσε χθες ο Σαλβίνι.

Η Μελόνι, προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευση στις ΗΠΑ ότι θα συνε- χίσει να στηρίζει την Ουκρανία, απλώς παραγκωνίζει τους δύο επικεφαλής εταίρους, αναδεικνύοντας και συνομιλώντας με άλλα στελέχη των κομμάτων τους.

«Αυτή τη φορά ήμασταν γρήγοροι, πέρασε λιγότερο από ένας μήνας από την ημερομηνία των εκλογών», σημείωσε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ματαρέλα.

Σολτς και Μπάιντεν

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ανοικτός στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν καλές, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων. Στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι αναλαμβάνει την ηγεσία της Ιταλίας η Μελόνι, με τον σαφή ατλαντικό προσανατολισμό της, παρά το γεγονός ότι δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε αναφέρει την Ιταλία ως παράδειγμα χώρας που αμφιταλαντεύεται ως προς τη στάση της.

Ιταλία: Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση-2
Η Μελόνι διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκλεισε την πρωθυπουργική του θητεία με μια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. [REUTERS/Yves Herman]

Οι σχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, παρότι έχουν και έντονη προσωπική διάσταση, όπως θύμισε πρόσφατα ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, βασίζονται στις εμπορικές συμφωνίες των προηγούμενων δεκαετιών για ανεφοδιασμό της Ιταλίας με ρωσικό αέριο. Η Μελόνι μπορεί να κατορθώσει να υποβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο του Μπερλουσκόνι και του Σαλβίνι, αλλά αν δεν βρει βιώσιμη εναλλακτική λύση για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ιταλίας, η πτέρυγα που ζητάει άρση των κυρώσεων και απεμπλοκή της Ιταλίας δεν θα πάψει να ενισχύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή