Σαουδική Αραβία: Το «Νταβός της ερήμου» ξεκινά στη σκιά της «κόντρας» με τις ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία: Το «Νταβός της ερήμου» ξεκινά στη σκιά της «κόντρας» με τις ΗΠΑ

«Λάβετε υπόψη τη φήμη των χωρών με τις οποίες κάνετε μπίζνες»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Λευκός Οίκος, δια της εκπροσώπου του, στα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λάβετε υπόψη τη φήμη των χωρών με τις οποίες κάνετε μπίζνες»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος, δια της εκπροσώπου του, Καρίν Ζαν-Πιερ, κατά τη διάρκεια briefing, με το βλέμμα στραμμένο στα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, σε χώρες όπως είναι η Κίνα, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Το τριήμερο συνέδριο Future Investment Initiative, το γνωστό και ως «Νταβός στην έρημο», ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο φέτος δεν πρόκειται να δώσουν το «παρών» εκεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λόγω όσων έχουν προηγηθεί.

Η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών OPEC Plus, ευνοώντας έτσι τη Ρωσία, προκάλεσε έντονη ενόχληση στην αμερικανική πλευρά που έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξουν «επιπτώσεις».

«Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησαν τους Σαουδάραβες ότι συντάσσονται με τη Μόσχα στον πόλεμο (σ.σ. στην Ουκρανία) και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το βασίλειο ότι θα υπάρξουν “συνέπειες”. Ωστόσο, αυτές οι συνέπειες ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί και οι εντάσεις δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους διευθύνοντες αμερικανικών επιχειρήσεων από το να συμμετάσχουν στο συνέδριο» που ξεκινά αύριο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της JPMorgan Chase, της Goldman Sachs και της Wells Fargo σχεδιάζουν να είναι όλοι εκεί. Το ίδιο και επενδυτές με επιρροή, όπως ο επικεφαλής του ομίλου Blackstone, Στίβεν Σβάρτσμαν, και ο ιδρυτής της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο. Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στίβεν Μνούτσιν, πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, αναμένεται επίσης να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για το εν λόγω συνέδριο. Το ίδιο και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και τη Νιγηρία.

Ωστόσο, τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπαν ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι τους δεν σχεδίαζαν να παραστούν στο φετινό Future Investment Initiative.

Η πρόσφατη απόφαση του Opec Plus περί μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά και η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, εξακολουθούν να ρίχνουν την σκιά τους από τις σχέσεις Ριάντ – Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, «οι Αμερικανοί πρόεδροι διατηρούν επί δεκαετίες καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία παρά τις εκτεταμένες κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ο τεράστιος πετρελαϊκός πλούτος της χώρας έχει κρατήσει εμπλεκόμενες τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές επιχειρήσεις», όπως αναφέρεται στο άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας και οι ολοένα πιο ανοιχτές σαουδαραβικές αγορές έχουν καταστεί ισχυρές πηγές παγκόσμιας επιρροής υπέρ του Ριάντ, συνεχίζει το άρθρο το οποίο παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Σαουδική Αραβία είναι και ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών οπλικών συστημάτων (βάσει των στοιχείων του SIPRI).

Με πληροφορίες από New York Times  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή