Η Ευρώπη κερδίζει το στοίχημα του φυσικού αερίου, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Η Ευρώπη κερδίζει το στοίχημα του φυσικού αερίου, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά υποχωρούν. Ο καλός καιρός που περιορίζει τη ζήτηση, σε συνδυασμό με την πληρότητα στις δεξαμενές αποθήκευσης που έχει ξεπεράσει το 90%, αμβλύνουν τις ανησυχίες. Οι κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν, για αυτόν αλλά και για τον επόμενο χειμώνα.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες, γράφουν σε ανάλυσή τους οι FT, υπογραμμίζοντας ότι «ο ήπιος καιρός και οι μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένων καυσίμων έχουν συμβάλει στη μείωση των τιμών».

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες το περασμένο καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες και το μεγάλα ποσοστά αποθήκευσης φυσικού αερίου να αμβλύνουν τις ανησυχίες για τις επερχόμενες ελλείψεις ενόψει χειμώνα.

Ο σχετικός «δείκτης» του χρηματιστηριακού κόμβου συναλλαγών της Ολλανδίας (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, είχε υποχωρήσει στα 93,35 ευρώ/MWh τη Δευτέρα: στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουνίου και έπειτα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα 70% πιο κάτω από τα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου, όταν είχαν εκτιναχθεί πάνω από τα 300 ευρώ / MWh, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από το εύρος των 20 έως 40 ευρώ/MWh της περασμένης δεκαετίας, αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι FT.

Σύμφωνα με το European natural gas demand tracker της δεξαμενής σκέψης Bruegel, η Ευρώπη έχει μειώσει τη ζήτηση κατά 7% μέχρι σήμερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2019 – 2021.

Σύμφωνα με τον Tom Marzec-Manser του ICIS, η κατανάλωση είναι τώρα στην Ευρώπη περίπου 20% χαμηλότερη από τα επίπεδα που συνηθίζονται αυτήν την εποχή του χρόνου.

Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν ώστε τα ποσοστά πληρότητας στις ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης να έχουν φτάσει το 90% της χωρητικότητας (93,6% στην Ευρώπη και 97,5% στη Γερμανία, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe), ενώ και ο ζεστός καιρός «βοηθάει» περιορίζοντας τη ζήτηση.

«Η Ευρώπη ξαφνικά έχει περισσότερο αέριο από αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει», σημειώνει από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg, βλέποντας τις δεξαμενές να έχουν σχεδόν γεμίσει και τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο, το αν η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα εξακολουθεί να εξαρτάται από τον καιρό, όπως σημειώνει ο Alex Tuckett του CRU Group.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, σημειώνει στην ανάλυσή του το Bloomberg, σύμφωνα ωστόσο με τις μετεωρολογικές προβλέψεις του οποίου (Bloomberg Weather) ο καιρός θα συνεχίσει να είναι σχετικά ήπιος στην Ευρώπη και τον μήνα Νοέμβριο, ενώ παράλληλα τάνκερ με LNG συνεχίζουν να μεταφέρουν αέριο στην Ευρώπη.   

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο πραγματικά δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη θα είναι όχι ο φετινός αλλά ο επόμενος, όπως αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι FT.

Η ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία θα μπορούσε να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις ροές αερίου που διέρχονται από την Ουκρανία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ακολουθούσαν και πάλι ανοδική πορεία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να γεμίσουν τις δεξαμενές τους για τον επόμενο χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.

Με πληροφορίες από FT, Bloomberg  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή