Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας με 350 δισ. δολ.

Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας με 350 δισ. δολ.

Διάσκεψη στο Βερολίνο για την ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ επισκεπτόταν το Κίεβο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την προεδρία του Ολαφ Σολτς και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο διεθνής διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Στην εισηγητική του ομιλία ο Γερμανός καγκελάριος έθεσε ως στόχο «τίποτα λιγότερο από το να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα, μια πρόκληση για τη γενιά μας, με την οποία πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε τώρα». Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει γύρω στα 350 δισ. δολάρια και ότι χρειάζεται η συγκρότηση μιας ευρείας, διεθνούς συμμαχίας ώστε να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα.

Την ίδια ώρα έφτανε στο Κίεβο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην τρίτη και αυτή τη φορά επιτυχημένη προσπάθειά του εντός του 2022 να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του λόγω αρνητικών σχολίων που εισέπραξε από Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι καλλιέργησε στενές σχέσεις συνεργασίας Γερμανίας – Ρωσίας όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών. Λόγοι ασφαλείας ανέστειλαν το δεύτερο προγραμματισμένο ταξίδι του, την περασμένη εβδομάδα. «Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς είναι το εξής: Οχι μόνο στεκόμαστε στο πλευρό σας, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, πολιτικά και επίσης στρατιωτικά», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος από το Κίεβο.

Δισταγμοί στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανησυχεί για τον κίνδυνο να καμφθεί η διάθεση βοήθειας από πλευράς των Δυτικών τον χειμώνα λόγω ενεργειακής κρίσης και ενδεχόμενης οικονομικής ύφεσης. Τη Δευτέρα, κοινοβουλευτικά στελέχη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ (Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, Ιλχάν Ομάρ, Πραμίλα Τζάιαπαλ κ.ά.) ζήτησαν για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος προαλείφεται να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόζι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής αν επικρατήσει το κόμμα του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, είχε δηλώσει ότι «εν μέσω οικονομικής ύφεσης δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε λευκή επιταγή για την Ουκρανία».

Επιμένουν στις καταγγελίες περί «βρώμικης βόμβας» οι Ρώσοι, ενώ οι Ουκρανοί έχουν φθάσει 12 χιλιόμετρα έξω από τη Χερσώνα.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο επανήλθε χθες στις αιτιάσεις του περί σχεδίων του Κιέβου για χρησιμοποίηση «βρώμικης βόμβας» (όπου συμβατικά εκρηκτικά αναμειγνύονται με ραδιενεργές ουσίες), ώστε να κατηγορήσει στη συνέχεια τη Ρωσία για το επεισόδιο. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τους ηγέτες της Δύσης ότι απορρίπτουν απερίσκεπτα τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησής του, ενώ η Ρωσία επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού «να αποτρέψει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα». Παρατηρητές του ΟΗΕ πρόκειται να επιθεωρήσουν δύο ουκρανικές εγκαταστάσεις κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, στον απόηχο των ρωσικών καταγγελιών.

Στο μέτωπο

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο ουκρανικός στρατός βρισκόταν χθες περίπου 12 χιλιόμετρα έξω από τη Χερσώνα, τη μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας που κατάφεραν να καταλάβουν οι Ρώσοι στους οκτώ μήνες του πολέμου. Οι άμαχοι απομακρύνονταν από την πόλη, τα κυβερνητικά κτίρια είχαν αδειάσει και δεν υπήρχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο – ή υπήρχε κατόπιν μεγάλης δυσκολίας. Ωστόσο ο στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής κατασκοπείας, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται, προς τον παρόν τουλάχιστον, να εγκαταλείψει την πόλη, αντίθετα προετοιμάζεται για σκληρές οδομαχίες με σκοπό την απόκρουση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Στη Μόσχα, δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της διάσημης Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, η οποία συνελήφθη τον Φεβρουάριο και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση τον Αύγουστο επειδή κατείχε αμπούλες μαριχουάνας για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η Αμερικανίδα επιτετραμμένη στη Μόσχα διαμαρτυρήθηκε για την «σε ακραίο βαθμό δυσανάλογη ποινή», ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αποφυλάκιση της Γκράινερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή