AΓΚΥΡΑ. Επανεκκίνηση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας στον τομέα της άμυνας συνιστά η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ χθες στην Αγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη τέτοιου είδους επίσκεψη έπειτα από «κενό» δέκα χρόνων προσέθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της προσέγγισης των δύο χωρών, που φιλοτεχνείται μετά την αποχώρηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία του Ισραήλ.
Περιγράφοντας την επίσκεψή του στην Αγκυρα ως την τρίτη επίσκεψη κορυφαίου Ισραηλινού αξιωματούχου σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Γκαντζ είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν «για την επιδίωξη διπλωματικών λύσεων για διαφορές στην περιοχή». «Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση», προσέθεσε ο Ισραηλινός υπουργός. Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αντικείμενο των συζητήσεων του Ισραηλινού υπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Οι σχέσεις από το 1990
Αρχής γενομένης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, Ισραήλ και Τουρκία ανέπτυξαν στενή στρατιωτική συνεργασία. Ισραηλινοί πιλότοι πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο, ισραηλινή τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να αναβαθμιστούν τουρκικά τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ το Ισραήλ προμήθευσε στην Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Οι σχέσεις ψυχράνθηκαν εξαιτίας της υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την παλαιστινιακή υπόθεση. Σήμερα, η Τουρκία συμμερίζεται τον στρατηγικό στόχο του Ισραήλ για ανάσχεση του Ιράν και επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ. «Η συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Συμφωνία με τον Λίβανο
Με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον, το Ισραήλ αποκαθιστά τις σχέσεις του με σειρά παικτών της περιοχής, με στόχο, μεταξύ άλλων, να αναπτυχθούν ενεργειακές υποδομές που δεν θα εξαρτώνται από τη Ρωσία. Ενα τέτοιο ορόσημο αποτέλεσε η υπογραφή χθες της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Λίβανος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αλλά ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν υπέγραψε από κοινού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, την ιστορική συμφωνία που επιτρέπει στον Λίβανο να δρομολογήσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων Κάνα. Με βάση τη συμφωνία, το Ισραήλ θα λαμβάνει ποσοστό 17% από τα έσοδα του κοιτάσματος, αν και όταν αυτά προκύψουν. «Η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, χαιρετίζοντας την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για την οποία εργάστηκε εντατικά η αμερικανική διπλωματία.