Προς νόμιμη πώληση κάνναβης στη Γερμανία

Προς νόμιμη πώληση κάνναβης στη Γερμανία

Στόχος του μέτρου, που θα υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους, είναι η πάταξη του εγκλήματος και η εξάλειψη της «μαύρης» αγοράς

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σειρά φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων προχωράει η γερμανική κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες η νομιμοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης μέχρι την ποσότητα των 30 γραμμαρίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη νόμιμη πώλησή της σε καταστήματα υπό αυστηρούς ελέγχους. Το σχετικό σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί προς διαβούλευση στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές της επομένης, μόνον εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διασφαλιστεί ότι δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν προσπαθεί να αντιγράψει το ολλανδικό μοντέλο, επειδή εκεί η αγορά είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η πώληση κάνναβης θα επιτρέπεται μόνο σε ενηλίκους από καταστήματα, τα οποία θα έχουν ειδική άδεια γι’ αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Βασικός στόχος του μέτρου είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που διακινεί σήμερα την κάνναβη και η εξάλειψη της «μαύρης» αγοράς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, την αποποινικοποίηση των οικιακών καλλιεργειών κάνναβης, εφόσον δεν ξεπερνάει το όριο των τριών δενδρυλλίων ανά ενήλικο. Η πώληση του επεξεργασμένου προϊόντος πιθανολογείται ότι θα γίνεται, εκτός από εξειδικευμένα καταστήματα, και από τα φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η πώληση θεραπευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε το 2016.

Απαγόρευση διαφήμισης

Η χρήση και πώληση του ναρκωτικού θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε ενηλίκους και απαγορεύεται ρητώς σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών. Επίσης, θα απαγορεύεται κάθε διαφημιστική εκστρατεία με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης κάνναβης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, την περυσινή χρονιά στη Γερμανία έκαναν χρήση κάνναβης τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, με το 25% των νέων 18 έως 24 ετών να έχει δοκιμάσει το ναρκωτικό. Η νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς λόγους» συνιστά μία από τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμφώνησαν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς (Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες).

Προς νόμιμη πώληση κάνναβης στη Γερμανία-1
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Αποποινικοποίηση των οικιακών καλλιεργειών κάνναβης, με όριο τρία δενδρύλλια ανά ενήλικο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, η νομιμοποίηση του ναρκωτικού θα διασφαλίσει τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος προστατεύοντας τη νεολαία. Οι «κοινωνικές συνέπειες» της μεταρρύθμισης θα αξιολογηθούν εκ νέου μία τετραετία από την εφαρμογή του.

Εάν τελικά περάσει ο νέος νόμος, τότε η Γερμανία θα αναδειχθεί σε μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης. «Η γερμανική θα είναι από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, θα είναι και η πιο αυστηρά ρυθμισμένη αγορά», υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία θα γίνει «παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογοι κανόνες διέπουν τη χρήση και εμπορία κάνναβης στον Καναδά και σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες.

H κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στην τιμολόγηση της κάνναβης, αλλά θα διασφαλίσει την ποιότητά της. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης σε αυτά τα προϊόντα και να δημιουργήσει προγράμματα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη χρήση της και την αποτροπή της κατάχρησής της. Αναλυτές, πάντως, υπογραμμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στη γερμανική Βουλή το περιεχόμενό του ενδέχεται να αλλάξει ριζικά.

Προς νόμιμη πώληση κάνναβης στη Γερμανία-2
[A.P. Photo/Sakchai Lalit]

Αλλες αλλαγές

Μία ακόμη φιλελεύθερη μεταρρύθμιση που πέρασε η γερμανική κυβέρνηση είναι η άρση της απαγόρευσης διαφήμισης «υπηρεσιών άμβλωσης» από ιατρούς, που έως πρόσφατα συνιστούσε ποινικό αδίκημα. Επιπλέον, στα μελλοντικά κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται η κατάργηση νομοθεσίας που ισχύει για περίπου 40 χρόνια και επιβάλλει στους διεμφυλικούς να υποβληθούν σε ψυχιατρική εξέταση και να λάβουν δικαστική απόφαση προκειμένου να τους επιτραπεί να αλλάξουν φύλλο. Πρόκειται για μια διαδικασία με ψυχικό κόστος για όποιον χρειάζεται να την υποστεί, εξαιτίας του χαρακτήρα των ερωτήσεων στις οποίες καλείται να απαντήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή