Το Βελιγράδι, «καταφύγιο» χιλιάδων Ρώσων

Το Βελιγράδι, «καταφύγιο» χιλιάδων Ρώσων

Ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι μετακομίζουν στο Βελιγράδι, με 2.000 ρωσικές επιχειρήσεις να έχουν εγκατασταθεί στη σερβική πρωτεύουσα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά στέγης.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι μετακομίζουν στο Βελιγράδι, με 2.000 ρωσικές επιχειρήσεις να έχουν εγκατασταθεί στη σερβική πρωτεύουσα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά στέγης. Η μετεγκατάσταση Ρώσων υπηκόων στη Σερβία και η έντονα φιλορωσική στάση του Βελιγραδίου έχουν απασχολήσει τις ευρωπαϊκές αρχές και έχουν προκαλέσει προβλήματα στον πρόεδρο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος καλείται από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

Θυμίζει «Καζαμπλάνκα»

«Το Βελιγράδι θυμίζει “Καζαμπλάνκα” τον τελευταίο καιρό», είπε τον Οκτώβριο ο Βούτσιτς, συγκρίνοντας τη σερβική πρωτεύουσα με το σκηνικό της ταινίας του 1942, όπου κατάσκοποι και πρόσφυγες συνυπάρχουν στην ίδια πόλη. Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι και περίπου 1.000 Ουκρανοί κατέφυγαν στη Σερβία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ από αυτούς 17.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής. Οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες ή παραμένουν στη Σερβία με βίζες επισκεπτών. «Οταν έχουμε Ρώσους φιλοξενουμένους ανακαλύπτουμε ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Οταν έχουμε Δυτικούς επισκέπτες, η άλλη πλευρά είναι αυτή που παρακολουθεί», είχε πει ο Βούτσιτς.

Η άφιξή τους έχει αυξήσει τις τιμές των ενοικίων για κατοικίες και επαγγελματική στέγη.

Η ρωσική παρουσία στο Βελιγράδι δεν περνάει απαρατήρητη, παρά τη μακρά ιστορία της. Το ξενοδοχείο «Μασκβά», εντυπωσιακό δείγμα αρχιτεκτονικής αρ νουβό, το ρωσικό πολιτιστικό κέντρο και ο σπόνσορας του Ερυθρού Αστέρα, Gazprom, αποτελούν μνημεία της ιδιαίτερης σχέσης Ρωσίας – Σερβίας.

Οι σερβικές αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα φιλόξενες προς τους Ρώσους μετανάστες. Η επικαιροποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων μπορεί να γίνει σε ημερήσια εκδρομή στα σύνορα με τη Βοσνία, όπου οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να σφραγίσουν τα διαβατήριά τους, αποδεικνύοντας ότι βγήκαν από τη Σερβία –έστω και στιγμιαία– για να ανανεώσουν την τουριστική βίζα τους. Τέτοιες εκδρομές οργανώνονται μέσω ομάδων στο Facebook, με την απόλυτη ανοχή των σερβικών αρχών.

Κοινόχρηστα γραφεία

Πολλοί όψιμοι επιχειρηματίες από τη Ρωσία επιλέγουν κοινόχρηστα γραφεία WeShare ως έδρα για τις δραστηριότητές τους, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο εταιρική διεύθυνση στο Βελιγράδι. Η ζήτηση για στέγη στο κέντρο έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε μόλις λίγους μήνες, με το ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου να κοστίζει σήμερα 600 ευρώ τον μήνα από 300 στις αρχές του χρόνου. Το μεγαλύτερο «κύμα» Ρώσων αιτούντων άδεια παραμονής ή κατόχων τουριστικής βίζας στο Βελιγράδι καταγράφηκε μετά την απόφαση του Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT