Βραζιλία: Έρευνα για ναζιστικό χαιρετισμό οπαδών του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Έρευνα για ναζιστικό χαιρετισμό οπαδών του Μπολσονάρο

Οπτικό υλικό από συγκέντρωση μπροστά σε στρατιωτικό γραφείο σε επαρχιακή πόλη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Βραζιλίας άνοιξαν έρευνα σε οπτικό υλικό από συγκέντρωση στην πόλη Σάο Μιγκέλ ντο Οέστε της Βραζιλίας, στην οποία φαίνονται οπαδοί του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο να εκτελούν ναζιστικό χαιρετισμό.

Η συγκέντρωση, η οποία έλαβε χώρα μπροστά από στρατιωτικό γραφείο στην πόλη, φάνηκε να είναι μία από τις πολλές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν έξω από στρατιωτικές βάσεις την Τετάρτη, καθώς οι υποστηρικτές του κ. Μπολσονάρο διαμαρτυρήθηκαν για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Υποψήφιος για επανεκλογή, ο κ. Μπολσονάρο ηττήθηκε με διαφορά 2 εκατ. ψήφων περίπου από τον αριστερό πρώην πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter, δείχνει ένα πλήθος ανθρώπων, όπου άλλοι κρατούσαν τη βραζιλιάνικη σημαία και άλλη ήταν τυλιγμένοι με αυτήν, να εκτελούν προφανώς ναζιστικό χαιρετισμό καθώς παίζει ο εθνικός ύμνος της Βραζιλίας.

Η ναζιστική υποκίνηση είναι έγκλημα στη Βραζιλία και η ομοσπονδιακή εισαγγελία της πολιτείας Σάντα Καταρίνα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ήδη εργάζεται «για να εντοπίσει άτομα που έδωσαν τον ναζιστικό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που υποτίθεται ότι ήταν δημοκρατικές και ειρηνικές».

«Μόλις εντοπιστούν, θα συνταχθεί αναφορά και οι πληροφορίες θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα για λογοδοσία των εμπλεκομένων», δήλωσε η εισαγγελέας Μαρσέλα ντε Ζεσούς Φερνάντες.

Μια βραζιλιάνικη εβραϊκή οργάνωση, η Βραζιλιάνικη Ισραηλινή Συνομοσπονδία, δημοσίευσε δήλωση καταδικάζοντας την εικόνα ως «αηδιαστική».

«Η βραζιλιάνικη κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες χειρονομίες. Το να κάνεις αυτή τη χειρονομία φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας αποτελεί επίσης προσβολή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες πολέμησαν γενναία κατά των ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», έγραψε η οργάνωση στο Twitter.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή