Γερμανία – Κίνα: Ο Σολτς στο Πεκίνο παρά τις επικρίσεις

Γερμανία – Κίνα: Ο Σολτς στο Πεκίνο παρά τις επικρίσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος γίνεται ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντά τον Σι Τζινπίνγκ αφότου ο τελευταίος εξασφάλισε μια ιστορική τρίτη θητεία στην εξουσία.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Η συνάντηση Σι – Σολτς έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, με τον Γερμανό καγκελάριο να γίνεται έτσι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντά από κοντά τον Κινέζο πρόεδρο αφότου ο τελευταίος εξασφάλισε μια ιστορική τρίτη θητεία στην εξουσία κατά το 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Το κινεζικό ταξίδι του Σολτς βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο επικρίσεων που προέρχονται από το εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και από το εξωτερικό.

Μέσα από άρθρο που δημοσίευσε στον ιστοχώρο Politico και στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός καγκελάριος επιχειρεί να απαντήσει σε κάποιες από αυτές τις επικρίσεις, υπερασπιζόμενος την επιλογή του να μεταβεί στην Κίνα στην τρέχουσα χρονική συγκυρία.

«Ακριβώς επειδή το “business as usual” (σ.σ. το “μια από τα ίδια”) δεν αποτελεί πλέον επιλογή υπό αυτές τις συνθήκες, για αυτό ταξιδεύω στο Πεκίνο», γράφει ο Σολτς στο άρθρο του.

«Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός επιχειρηματικός και εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από αυτήν. Αλλά τι είναι αυτό που θέλει η Κίνα;», διερωτάται ο Γερμανός καγκελάριος στο άρθρο του.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, ο κινεζική ηγεσία εστιάζει πλέον στην εσωτερική κινεζική αγορά ενώ όμως παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τον βαθμό εξάρτησης των δυτικών εταιρειών από την Κίνα. Ειδικά για τις γερμανικές εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των «επικίνδυνων εξαρτήσεών τους» από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο απέκτησε μέσω της Cosco πρόσφατα μερίδιο στο λιμάνι του Αμβούργου, με τις ευλογίες του Σολτς και παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών, πλην όμως μερίδιο μικρότερο από όσο προβλεπόταν αρχικά: 24,9% αντί για 35%.  

Ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει στην Κίνα συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει οι ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας να πραγματοποιήσουν μαζί μια κοινή επίσκεψη στην Κίνα. Όπως φαίνεται ωστόσο, το Βερολίνο δεν έκανε δεκτή την εν λόγω πρόταση, πράγμα για το οποίο δέχεται επικρίσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που επικρίνουν τον Σολτς υποστηρίζοντας ότι είναι σαν να ενθαρρύνει τις τάσεις αυταρχισμού της κινεζικής ηγεσίας όταν επιλέγει να επισκεφθεί – πρώτος εκείνος από τους ηγέτες της Δύσης – το Πεκίνο λίγες εβδομάδες έπειτα από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Σολτς απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι είχε επαφές και με τους Ευρωπαίους, του Μακρόν συμπεριλαμβανομένου, και με τις ΗΠΑ πριν από το ταξίδι.

«Εάν ταξιδεύω στο Πεκίνο ως ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας, το κάνω και ως Ευρωπαίος. Όχι για να μιλήσω εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης – αυτό θα ήταν αλαζονικό και λάθος – αλλά επειδή η γερμανική πολιτική για την Κίνα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Κίνα», σημειώνει ο Σολτς.

«Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται σε έναν πολυπολικό κόσμο και στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και να επεκτείνουμε συνεργασίες με όλα αυτά τα κέντρα», συνεχίζει ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος στο άρθρο του, κλείνοντας έτσι το μάτι στον πολυπολικό κόσμο.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα φέρει ειδική ευθύνη. Ξεκάθαρα λόγια, που θα απευθύνονται από το Πεκίνο στη Μόσχα, είναι σημαντικά προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», γράφει ο Όλαφ Σολτς, καλώντας έτσι το Πεκίνο να υιοθετήσει μια περισσότερη αυστηρή στάση έναντι της Μόσχας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή