Οι Γάλλοι αγκαλιάζουν τον ήλιο

Οι Γάλλοι αγκαλιάζουν τον ήλιο

Στροφή στην αυτοπαραγωγή ενέργειας, με ραγδαία αύξηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στις στέγες των νοικοκυριών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας, δραστηριότητα περιθωριακή μέχρι πρόσφατα στη Γαλλία, απογειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Το 2015 τα γαλλικά σπίτια που είχαν εγκαταστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους ήταν μόλις 3.000. Πλέον έχουν φτάσει στις 207.000, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Enedis. «Είναι κάτι πρωτοφανές», αναφέρει ο διαχειριστής.

Για τα 60.000 νέα νοικοκυριά που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά συστήματα τους πρώτους μήνες του 2022, το κίνητρο είναι οι τιμές του ρεύματος, αλλά και ο «εκδημοκρατισμός» των τιμών των πάνελ, τα οποία βρίσκονται πλέον σε όλα τα μεγάλα καταστήματα ειδών σπιτιού. «Από τη δημιουργία της εταιρείας, στα τέλη του 2020, έχουμε πουλήσει 10.000 συστήματα», λέει στη γαλλική εφημερίδα ο ιδρυτής της Beam Energy, μιας νεοφυούς επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον κλάδο. «Το πρώτο ένα τρίτο το πουλήσαμε σε 18 μήνες, το δεύτερο σε τρεις μήνες και το τρίτο σε έξι εβδομάδες». Η μείωση του κόστους των συστημάτων και η αύξηση του κόστους του ρεύματος σημαίνει ότι για τα απλά αυτά συστήματα, που συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, το κόστος αποσβένεται σε 7,5 χρόνια από 10 που ήταν μέχρι πρόσφατα. Για τα συστήματα που διαθέτουν μπαταρίες και παρέχουν ενεργειακή αυτονομία, ο χρόνος απόσβεσης επιμηκύνεται στα 15 με 20 χρόνια.

Παρά τα άλματα, πάντως, η Γαλλία έχει καθυστερήσει σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ισπανία. Μετά την ώθηση που έχει δώσει η ισπανική κυβέρνηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων αυτοπαραγωγής στη χώρα φθάνει τα 3 γιγαβάτ, ενώ στη Γαλλία τόσος περίπου είναι ολόκληρος ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών πάρκων. Η αυτοπαραγωγή στη Γαλλία τώρα μόλις πλησιάζει το 1 γιγαβάτ.

«Η διαφορά κλιματικών συνθηκών δεν εξηγεί τα πάντα», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Το Βέλγιο, του οποίου το κλίμα προσομοιάζει με αυτό της βόρειας Γαλλίας, έχει ήδη διπλάσιους αυτοπαραγωγούς ηλιακής ενέργειας. Ακόμη και η Πολωνία, η χώρα του άνθρακα, προβλέπεται να κλείσει το 2022 με 3 γιγαβάτ εγκαταστημένης ισχύος σε συστήματα αυτοπαραγωγής. Το νομοσχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφθασε προς συζήτηση την Τετάρτη στη γαλλική Γερουσία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι αν το γαλλικό κράτος θέλει να δώσει ώθηση στην αυτοπαραγωγή, υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει. Για την ώρα, οι επιχειρήσεις αυτενεργούν. «Τα τελευταίο πεντάμηνο η ζήτηση έχει πενταπλασιαστεί», λέει ο Πιερ ντε Φρουαντφόν, διευθυντής της εταιρείας CVE, που εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής στις στέγες και τα πάρκινγκ εμπορικών κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT