Κριστίν Λαγκάρντ προς COP27: «Η πράσινη μετάβαση θα συμβάλει στην αναχαίτιση των τιμών της ενέργειας»

Κριστίν Λαγκάρντ προς COP27: «Η πράσινη μετάβαση θα συμβάλει στην αναχαίτιση των τιμών της ενέργειας»

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν ότι η αλλαγή δεν είναι μόνο καλή για τον πλανήτη αλλά έχει νόημα και σε οικονομικό επίπεδο», υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των οικονομιών ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της ενέργειας, σε μήνυμά της προς τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην θέση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων «θα καθιστούσε τη οικονομία μας όχι μόνο πιο πράσινη αλλά και πιο αυτάρκη», ενώ παράλληλα «θα περιόριζε επίσης τον κίνδυνο της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας», γράφει η Κατρίν Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP27, διεξάγεται από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου με φόντο: την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την απειλή της ύφεσης, την ενεργειακή κρίση και την επισιτιστική κρίση…

«Η πράσινη μετάβαση δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», γράφει στο μήνυμά της η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας ότι «η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας έχει αναδείξει σε ποιο σημείο εξαρτώμαστε από τα ορυκτά καύσιμα και σε ποιο σημείο αυτό μας καθιστά ευάλωτους».

Τα εργαλεία δεν λείπουν για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία αναφέρεται στην τιμολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων του άνθρακα, στις επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες και στη μεγαλύτερη διαφάνεια των πολιτικών γύρω από το κλίμα και την πράσινη μετάβαση.

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν ότι η αλλαγή των συμπεριφορών και των πρακτικών τους δεν είναι μόνο καλή για τον πλανήτη αλλά έχει νόημα και σε οικονομικό επίπεδο», συνοψίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή