Σαγκάη: Κινέζοι διοργανωτές έκθεσης «έκοψαν» μήνυμα του Σαρλ Μισέλ

Σαγκάη: Κινέζοι διοργανωτές έκθεσης «έκοψαν» μήνυμα του Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επέκρινε τη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Οι Κινέζοι διοργανωτές μεγάλης εμπορικής έκθεσης στη Σαγκάη απέσυραν από την τελετή έναρξης ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που επρόκειτο να επικρίνει τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ζητήσει μείωση της εμπορικής εξάρτησης από την Κίνα, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να είναι ένα από τα πολλά από παγκόσμιους ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στα εγκαίνια της China International Import Expo (CIIE) την Παρασκευή, είπαν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters.

Οι διπλωμάτες, που δεν κατονομάζονται λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters ότι εξεπλάγησαν που αφαιρέθηκε η ομιλία.

«Ο Πρόεδρος Μισέλ προσκλήθηκε να μιλήσει στο 5ο φόρουμ Hongqiao/CIIE στη Σαγκάη», δήλωσε στο Reuters ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του κ. Μισέλ. «Όπως ζήτησαν οι κινεζικές αρχές, είχαμε όντως παράσχει ένα προηχογραφημένο μήνυμα το οποίο τελικά δεν εμφανίστηκε. Το αντιμετωπίσαμε αυτό μέσω της κανονικής διπλωματικής οδού».

Κανείς από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ή τους συνδιοργανωτές της έκθεσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και την αυτοδιοικητική αρχή της πόλης της Σαγκάης, δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Άλλοι αξιωματούχοι που μίλησαν στην τελετή μετά τον κ. Σι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι πρόεδροι της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης. Ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι πιστός σύμμαχος του ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει φιλοξενήσει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες πριν και κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Επικριτική ομιλία

Η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να είναι έντονα επικριτική για τον «παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και να λέει ότι η Ευρώπη μαθαίνει «σημαντικά μαθήματα» από αυτόν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που παρείχαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η Ευρώπη ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας σε εμπορική ανισορροπία, έλεγε ο κ. Μισέλ.

«Στην Ευρώπη, θέλουμε ισορροπία στις εμπορικές μας σχέσεις… για να αποφύγουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις», σύμφωνα με τους διπλωμάτες που γνωρίζουν τι επρόκειτο να πει. «Αυτό ισχύει και για τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα».

Ο κ. Μισέλ επρόκειτο επίσης να ζητήσει από την Κίνα να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

Η Κίνα αρνείται σταθερά να επικρίνει την επιθετικότητα της Ρωσίας που έχει πλήξει πόλεις σε όλη την Ουκρανία και έχει σκοτώσει χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους από τότε που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Κίνα έχει ρόλο στη χρήση της επιρροής της για να σταματήσει τον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας… μέσω της λεγόμενης εταιρικής σχέσης “χωρίς όρια” με τη Ρωσία», είπε ο κ. Μισέλ, αναφερόμενος σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε από τους Σι και Πούτιν στο Πεκίνο πριν από την έναρξη του πολέμου. «Εσείς, η Κίνα, μπορείτε να βοηθήσετε να τεθεί ένα τέλος σε αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters