Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την πόλη της Χερσώνας

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την πόλη της Χερσώνας

Σοϊγκού και Σουροβίκιν ανακοίνωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Παραδέχθηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εκεί προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, υπό την απειλή της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων που αναμένετο στην πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο έπειτα από εννέα μήνες μαχών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι πρότεινε να μετατοπιστούν οι ρωσικές αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη (σ.σ. του ποταμού Δνείπερου) είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», συνέχισε ο Σουροβίκιν, ενώ ο Σοϊγκού από την πλευρά του δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Ρώσο στρατηγό.

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για πλήρη αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα καθώς ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή.  

Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει νόημα να μιλήσουμε για ουκρανική υποχώρηση όταν η ουκρανική σημαία κυματίσει και πάλι στην πόλη της Χερσώνας.

Ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram παρουσιάζονται, πάντως, να επιβεβαιώνουν την είδηση της ρωσικής αποχώρησης από τη συγκεκριμένη πόλη, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «μεγάλη υποχώρηση» από την πλευρά των Ρώσων.

Υπενθυμίζεται ότι η Χερσώνα ήταν επί της ουσίας η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που είχε περάσει υπό ρωσική κατοχή τον περασμένο Μάρτιο, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου, με τις ρωσικές δυνάμεις τότε να εισβάλλουν εκεί από την γειτονική Κριμαία. Η Χερσώνα είναι όμως παράλληλα και η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας τη μονομερή προσάρτηση της οποίας στη Ρωσική Ομοσπονδίας ανακοίνωσε προ εβδομάδων, πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Χερσώνα έχει στρατηγικά κρίσιμη θέση στον χάρτη, βορείως της Κριμαίας και ανατολικά της Οδησσού. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απώλειά της αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τη Ρωσία.

Πηγή: Reuters, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή