Το Ιράν λέει ότι κατασκεύασε υπερηχητικό πύραυλο

Το Ιράν λέει ότι κατασκεύασε υπερηχητικό πύραυλο

Το βαλλιστικό όπλο θα μπορεί να πετάξει πέντε φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν κατασκεύασε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον διοικητή αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, σε δηλώσεις που ενδέχεται να εντείνουν τις ανησυχίες για τις δυνατότητες ιρανικών πυραύλων.

«Αυτός ο πύραυλος έχει υψηλή ταχύτητα και μπορεί να ελίσσεται μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα. Θα στοχεύσει τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του εχθρού και είναι ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των πυραύλων», φέρεται να είπε ο διοικητής Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ.

Τα υπερηχητικά βλήματα μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και σε μια πολύπλοκη τροχιά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για δοκιμή ενός τέτοιου πυραύλου από το Ιράν και, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αναπτύξει μια μεγάλη εγχώρια βιομηχανία όπλων ενόψει των διεθνών κυρώσεων και των εμπάργκο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι το Ιράν μερικές φορές υπερβάλλει τις οπλικές του ικανότητες.

Παρά ταύτα, οι ανησυχίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν συνέβαλαν στην απόφαση των ΗΠΑ το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν από το πυρηνικό σύμφωνο που υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν δήλωσε ότι δοκίμασε το Ghaem 100, το πρώτο του διαστημικό όχημα εκτόξευσης τριών σταδίων, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετήσει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά 500 χλμ. από την επιφάνεια της γης, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters, Jerusalem Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή