Ουκρανία: Οι διακοπές ρεύματος αγκάθι για τα νοσοκομεία – Κορώνα-γράμματα η ζωή για τους βαρέως πάσχοντες

Ουκρανία: Οι διακοπές ρεύματος αγκάθι για τα νοσοκομεία – Κορώνα-γράμματα η ζωή για τους βαρέως πάσχοντες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που η Ουκρανή συνταξιούχος Χαλίνα Χαλίτσκα προετοιμάζεται για τη θεραπεία της στο νοσοκομείο, μια και μοναδική σκέψη βαραίνει το νου της: Θα υπάρχει αρκετό ρεύμα και νερό για να την ολοκληρώσει;

Οι διακοπές ρεύματος, που προκαλούνται από τις ρωσικές επιδρομές στις ουκρανικές υποδομές, μπορεί να διαρκέσουν για ώρες, ενώ η Χαλίτσκα και άλλοι 27 ασθενείς βρίσκονται στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο του Ομπούχιβ, πόλης νότια του Κιέβου. Οι διακοπές ρεύματος έπληξαν τα αντλιοστάσια – ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς των οποίων οι θεραπείες χρειάζονται εκατοντάδες λίτρα τρεχούμενου νερού.

Οι γιατροί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Αλλά μερικές φορές οι σωλήνες στεγνώνουν, ως εκ τούτου περιορίζονται οι σωτήριες θεραπείες. «Είναι ένας πόλεμος και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό», είπε η 65χρονη Χαλίτσκα από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, υποσταθμούς και άλλους στόχους εν μέσω πολλών αποτυχιών στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της χώρας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε ότι η Ρωσία πιθανότατα αποθηκεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μελλοντικά πλήγματα.

«Δεν μπορούσαμε να φύγουμε»

Η σταθερή ισχύς του ρεύματος είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς στο Κεντρικό Περιφερειακό Νοσοκομείο του Ομπούχιβ, δήλωσε η επικεφαλής γιατρός Τετιάνα Τρέμπα.

Ωστόσο, οι διακοπές από τα ρωσικά πλήγματα συνεχίζονται μαζί με τα κυλιόμενα μπλακ άουτ που επιβάλλονται από τους παρόχους ενέργειας. Η επίσπευση των θεραπειών μπορεί να αφήσει τους ασθενείς να υποφέρουν από ναυτία, εμετό και άλλα συμπτώματα. Αλλά η συνολική παράλειψη της θεραπείας δεν αποτελεί επιλογή. «Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό», είπε η Τρέμπα.

Μερικές φορές ο αντίκτυπος του πολέμου πλησιάζει ακόμη πιο κοντά. Μέσα στο βουητό των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, η Χαλίτσκα θυμήθηκε το ρωσικό πλήγμα, τον περασμένο μήνα, κοντά στο σημείο που έκανε την θεραπείας της. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα αφού ήμασταν δεμένοι με τον εξοπλισμό», είπε. «Δεν μπορούσαμε να φύγουμε».

Εκεί ήταν και η γιατρός Τρέμπα: «Είναι μεγάλη ευθύνη. Τόσος κόσμος ήταν ξαπλωμένος εδώ και δεν ξέραμε πώς θα τελειώσει αυτή η υπόθεση».

Ουκρανία: Οι διακοπές ρεύματος αγκάθι για τα νοσοκομεία – Κορώνα-γράμματα η ζωή για τους βαρέως πάσχοντες-1
REUTERS/Gleb Garanich


Μπλακ άουτ και γεννήτριες

Ο Βιτάλι Βλάσιουκ, αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, αρμόδιος για την υγειονομική περίθαλψη, είπε ότι περίπου 60 νοσοκομεία στην περιοχή του υπέστησαν ζημιές σε επιθέσεις, ενώ τα διπλάσια σε αριθμό έχουν πληγεί με κάποιο τρόπο από τη ρωσική εισβολή. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μποχντάν Μπορουχόβσκι είπε στο Reuters ότι αξιωματούχοι δεν έχουν καταγράψει κανέναν θάνατο ως αποτέλεσμα διακοπών ρεύματος. «Όλα τα τμήματα στα οποία πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έλαβαν ένα ελάχιστο επίπεδο ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών», είπε.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία της Ουκρανίας δεν είχαν αρκετές γεννήτριες για να καλύψουν όλες τις διακοπές ρεύματος, πρόσθεσε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που συνεργάζονται με διεθνείς εταίρους, είχαν παραδώσει περισσότερες από 400 γεννήτριες σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Άλλες 1.100 αναμένονταν από την Παγκόσμια Τράπεζα και 170 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη ένα πακέτο οικονομικής στήριξης 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για το Κίεβο για την αποκατάσταση των υποδομών ζωτικής σημασίας. 

Εν τω μεταξύ, η Χαλίτσκα και οι άλλοι 27 ασθενείς που πάσχουν από νεφρικές παθήσεις πρέπει να ξαπλώσουν και να περιμένουν το επόμενο κενό στις διακοπές ρεύματος. «Χωρίς αιμοκάθαρση, δεν θα έχω πλέον ζωή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ηλικιωμένη Ουκρανή.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή