Τεράστιο άλμα για νέες αντικαρκινικές θεραπείες

Τεράστιο άλμα για νέες αντικαρκινικές θεραπείες

Βασίζονται στην τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «ιατρικό άλμα» χαρακτηρίζεται μια νέα αντικαρκινική θεραπεία που βασίζεται στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Στην κλινική μελέτη της, τα αποτέλεσμα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, συμμετείχαν 16 ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, στο παχύ έντερο ή στους μαστούς που δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες. Καθένας από τους ασθενείς υποβλήθηκε σε μια «κατά παραγγελίαν» σχεδιασμένη ανοσοθεραπεία, η οποία στόχευε εναντίον των πιο ευάλωτων σημείων του καρκινικού όγκου από τον οποίο έπασχε. Παρότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε κρίση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, που ταυτόχρονα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, οι ερευνητές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις δυνατότητες που τους παρέχει η νέα τεχνολογία Crispr, η οποία επιτρέπει την τροποποίηση του γενετικού μας υλικού.

Τα ανοσοκύτταρα Τ

Oι ερευνητές εστίασαν τις προσπάθειές τους στα ανοσοκύτταρα Τ που «περιπολούν το σώμα» αναζητώντας κυτταρικές βλάβες. Χάρη στους υποδοχείς τους μπορούν να εντοπίσουν λοιμώξεις ή ακόμη και καρκινικά κύτταρα. Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο, καθώς τα καρκινικά κύτταρα έχουν αρκετές ομοιότητες με τα φυσιολογικά. Στόχος της πρωτοποριακής θεραπείας είναι η ενίσχυση των συγκεντρώσεων των ανοσοκυττάρων Τ που ανιχνεύουν τον καρκίνο. Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές εντόπισαν τα κύτταρα Τ που είχαν ικανότητα ανίχνευσης των καρκινικών κυττάρων σε κάθε ασθενή. Στη συνέχεια τροποποίησαν τα κύτταρα Τ που δεν διαθέταν την ικανότητα, ώστε οι υποδοχείς τους να βρίσκουν τα κύτταρα των κακοήθων νεοπλασμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης τα επέστρεψαν στον κάθε άρρωστο. Οπως διαπιστώθηκε, η κατάσταση της υγείας 11 εθελοντών επιδεινώθηκε, όμως 5 άλλων σταθεροποιήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή