Γαλλοϊταλική κόντρα για το μεταναστευτικό

Γαλλοϊταλική κόντρα για το μεταναστευτικό

Παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέπλευσε χθες σε στρατιωτικό λιμένα της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, το σκάφος «Ocean Viking», ναυλωμένο από τη ΜΚΟ SOS Méditerranée αποβιβάζοντας τους 235 μετανάστες που είχε διασώσει τον τελευταίο μήνα ανοικτά της Λιβύης.

Το «Ocean Viking» έφτασε στη Γαλλία, αφού ώρες νωρίτερα η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι τού είχε απαγορεύσει να «πιάσει» σε ιταλικό λιμάνι. Οι χειρισμοί της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσαν την οργή των Γάλλων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο. Η Γαλλία ανοικτά κατηγορεί τη γείτονά της για την απάνθρωπη στάση της, ανακοινώνοντας ότι θα αναστείλει το πρόγραμμα υποδοχής 3.000 μεταναστών που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος.

Ελλειψη εμπιστοσύνης

Η Γαλλίδα υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Λόρενς Μπουν, κατήγγειλε τη Ρώμη για διάρρηξη των δεσμών εμπιστοσύνης αλλά και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια των μεταναστών, επισημαίνοντας ότι παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον διαμοιρασμό της ευθύνης και την υποδοχή των μεταναστών. «Δεν υπάρχει πλέον αμοιβαία εμπιστοσύνη (με την Ιταλία) επειδή με μία μονομερή απόφαση, και κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων ανθρώπων», κατέληξε η Μπουν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε τη στάση της Γαλλίας «επιθετική, ακατανόητη και αδικαιολόγητη», τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει υποδεχθεί τουλάχιστον 90.000 μετανάστες στα λιμάνια της το τρέχον έτος και κάλεσε την Ε.Ε. να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των συνόρων της. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να μην τηρήσουν τιμωρητική στάση έναντι της Ιταλίας. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να αποφασίσει να διαχειριστεί το πρόβλημα τιμωρώντας με απομόνωση την Ιταλία. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να τιμωρήσει και να απομονώσει τους διακινητές και τα σκάφη που μεταφέρουν τους μετανάστες», κατέληξε. Στενός συνεργάτης, άλλωστε, απηύθυνε έκκληση στο Παρίσι να μην προσπαθήσει να αποστερήσει την Ιταλία από το μερίδιο του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία ως αντίποινα.

Να αποκλιμακώσει την ένταση προσπάθησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, καλώντας και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Αυτές οι δύο μεγάλες χώρες οφείλουν να έχουν μια σχέση φιλίας και συνεργασίας. Αυτό είναι αναγκαίο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ιταλία, αλλά κυρίως είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε ιταλικά ΜΜΕ από τις Βρυξέλλες.

Σε κέντρα υποδοχής

Ο Ερίκ Ζαλόν, επικεφαλής της υπηρεσίας της γαλλικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι ήδη εννέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τα 2/3 των μεταναστών που επέβαιναν στο «Ocean Viking» και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες και με άλλα. Τέλος, ο επικεφαλής της περιφέρειας Βαρ, όπου βρίσκεται η Τουλόν, έκανε γνωστό ότι οι επιβαίνοντες του σκάφους θα μεταφερθούν σε κέντρο υποδοχής προκειμένου να τύχουν ιατρικής φροντίδας και να προχωρήσουν οι αιτήσεις ασύλου που κατέθεσαν. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ζαλόν, οι μετανάστες που δεν πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο, θα επαναπροωθηθούν στη χώρα προέλευσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή