Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας

Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας

Σημείο καμπής του πολέμου η ανακατάληψή της από Ουκρανούς

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Χερσώνα είναι δική μας», διεκήρυξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγες ώρες μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη. «Ο λαός μας. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε στην εφαρμογή Telegram.

Δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για απόσυρση από τη Χερσώνα, τη μόνη πρωτεύουσα επαρχίας που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός σε σχεδόν εννέα μήνες πολέμου, η σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε και πάλι στο κέντρο της πόλης.

Περίπου την ίδια ώρα, ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στη Μόσχα ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Χερσώνας, γύρω στις 5 τα χαράματα, και ότι συνολικά μετακινήθηκαν πάνω από 30.000 στρατιώτες.

Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας-1

Οι τοπικές αρχές της Χερσώνας αμφισβητούσαν την εικόνα της συντεταγμένης υποχώρησης που επιδίωξε να παρουσιάσει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κατά το οποίο δεν υπήρξαν απώλειες ούτε σε έμψυχο δυναμικό ούτε σε στρατιωτικό υλικό κατά την αναδίπλωση από τη δυτική στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. Κατά τον Σέρχι Χλαν, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, πολλοί Ρώσοι στρατιώτες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ενώ άλλοι πέταξαν τις στρατιωτικές στολές τους, αφήνοντας πίσω τους οβίδες, εκρηκτικά, οχήματα και άλλου είδους στρατιωτικό υλικό.

Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματική λύση «βλέπει» ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η πόλη της Χερσώνας και σχεδόν το σύνολο της ομώνυμης περιφέρειας είχαν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό σε μια αστραπιαία εισβολή που ξεκίνησε από τη γειτονική Κριμαία τις δύο πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την ενσωμάτωση της Χερσώνας και άλλων τριών ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που εορτάστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις και πυροτεχνήματα στη Μόσχα.

Ερωτηθείς κατά πόσον, έπειτα από όλα αυτά, η εγκατάλειψη της Χερσώνας αποτελεί ταπείνωση για τον Ρώσο πρόεδρο, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε με ένα ξερό «όχι». Σε άλλο σημείο των χθεσινών του δηλώσεων στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη από τη στρατιωτική ηγεσία, κρατώντας στο απυρόβλητο τον Ρώσο πρόεδρο, και προσέθεσε ότι η Χερσώνα αλλά και οι άλλες τρεις περιοχές που προσαρτήθηκαν (στα χαρτιά) θα παραμείνουν, νομικά, ενταγμένες στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σημειώνεται ότι μετά την αναδίπλωσή τους στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, οι Ρώσοι διατηρούν υπό τον έλεγχό τους το 70% των εδαφών της περιφέρειας.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, διαφωνίες έχουν ξεσπάσει στους κόλπους της αμερικανικής διοίκησης σχετικά με το κατά πόσον θα έπρεπε η Ουάσιγκτον να πιέσει το Κίεβο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, υποστήριξε σε δημόσια ομιλία του ότι είναι δυνατό να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματική λύση ύστερα από τις επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και με δεδομένο ότι ο επικείμενος χειμώνας θα ευνοήσει το «πάγωμα» του μετώπου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν, χωρίς να διαφωνούν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για διπλωματική λύση, πιστεύουν ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, καθώς οι Ουκρανοί έχουν τον άνεμο στα πανιά τους και δεν θα είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν, προσφέροντας χρόνο στον Πούτιν να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να προετοιμάσει την αντεπίθεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή