Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση CIA – Mόσχας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση CIA – Mόσχας

Σε μια σημαντική εξέλιξη για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, ενδεχομένως και για το Ουκρανικό, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε αιφνιδιαστικά χθες στην Αγκυρα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας SVR

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σημαντική εξέλιξη για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, ενδεχομένως και για το Ουκρανικό, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε αιφνιδιαστικά χθες στην Αγκυρα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας SVR. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «δεν διεξάγουμε διαπραγματεύσεις (για λύση στο Ουκρανικό) οποιασδήποτε μορφής» και ότι ο Μπερνς «μετέφερε μήνυμα για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία». Η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών μετά τη ρωσική εισβολή. Η Τουρκία έχει εκδηλώσει επανειλημμένως την πρόθεσή της να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ φιλοξένησε τόσο τις αρχικές (άγονες) διαπραγματεύσεις αντιπροσωπειών των εμπολέμων, κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όσο και εκείνες που κατέληξαν στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, τον Ιούλιο.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «πολύ θετικό γεγονός» τη χθεσινή συνάντηση, διευκρινίζοντας ότι δεν εμπλέκονταν σε αυτήν τα Ηνωμένα Εθνη. Διεθνή Μέσα ανέφεραν ως πιθανά θέματα συζήτησης στη συνάντηση Μπερνς – Ναρίσκιν την ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και την ανανέωση της συμφωνίας για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Χερσώνας στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους του πολέμου. Προχωράμε μπροστά. Βήμα βήμα επιστρέφουμε σε όλες τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας σε παρατεταγμένους στρατιώτες, μπροστά από το κτίριο της διοίκησης, στην κεντρική πλατεία της πόλης. «Είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη», προσέθεσε, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική τους βοήθεια και ιδιαίτερα για τους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, που άλλαξαν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης.

Διαβουλεύσεις στην Αγκυρα του διευθυντή της, Γουίλιαμ Μπερνς, με τον Ρώσο ομόλογό του – Δεν συζήτησαν λύση στο Ουκρανικό, λένε οι ΗΠΑ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν από την ουκρανική προεδρία έδειχναν τον Ζελένσκι να περπατά στους δρόμους της Χερσώνας, να απονέμει μετάλλια σε στρατιώτες και να τραγουδάει μαζί τους τον εθνικό ύμνο με το χέρι στην καρδιά. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε, πάντως, τις βαριές απώλειες που υφίσταται ο στρατός του στις απελευθερωτικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι ο πόλεμος «μας πήρε τους καλύτερους ήρωες». Κατά την παραμονή του, που κράτησε γύρω στα 30 λεπτά, ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, ενώ μετά την ομιλία του αντηχούσαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού.

400 εγκλήματα πολέμου

Τη νύχτα της Κυριακής, σε μήνυμα μέσω βίντεο στον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι ανακριτικές αρχές έχουν ήδη τεκμηριώσει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στη Χερσώνα» και ότι «εντοπίστηκαν πτώματα αμάχων και στρατιωτικών». Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι στους εννέα μήνες της κατοχής οι Ρώσοι πίεζαν τους κατοίκους να συναλλάσσονται με ρούβλια, άλλαξαν το περιεχόμενο των μαθημάτων για να προωθήσουν τον εκρωσισμό των μαθητών και απαγόρευσαν τα εθνικά, ουκρανικά τραγούδια, αλλά συνάντησαν μεγάλη αντίσταση. Στο διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία υπέστη νέα ήττα χθες, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε απόφαση με την οποία καλεί τη Μόσχα να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή