Επιστρέφει στον Μεσαίωνα το Αφγανιστάν

Επιστρέφει στον Μεσαίωνα το Αφγανιστάν

Επιβολή της σαρίας, πράσινο φως για δημόσιες εκτελέσεις και λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις και ακρωτηριασμούς

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυστηρή επιβολή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, ζήτησε από τους Αφγανούς δικαστές ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζαντά. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιστρέφει τη χώρα εκ νέου στον Μεσαίωνα, δίνοντας το πράσινο φως για δημόσιες εκτελέσεις και λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις και ακρωτηριασμό των ανθρώπων που κρίνονται ένοχοι για κλοπές.

Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζαντά κυβερνά τη χώρα από την Κανταχάρ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τον περυσινό Αύγουστο, μόνο διά εξαγγελιών, χωρίς να εμφανίζεται ποτέ δημοσίως ή να φωτογραφίζεται.

Παρότι οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί, όταν ανέλαβαν την εξουσία, ηπιότερη διακυβέρνηση, που δεν θα θύμιζε την πρώτη περίοδό τους στην εξουσία, 1996-2001, σταδιακά καταστέλλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ο εκπρόσωπος του Αχουντζαντά, επαναλαμβάνοντας αυτολεξεί τις ρήσεις του, ανέφερε ότι ο θρησκευτικός ηγέτης συνέστησε στους δικαστές να μελετήσουν προσεκτικά τους φακέλους των παραβατών του νόμου.

Επιβολή της σαρίας, πράσινο φως για δημόσιες εκτελέσεις και λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις και ακρωτηριασμούς.

Χουντούντ ή κίσα

«Πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν οι ποινές σε εγκλήματα που καθορίζονται από τη σαρία ως χουντούντ (δηλαδή, επισύρουν ποινές που καθορίζονται μόνο από τον ισλαμικό νόμο) ή κίσα (όπου οι ποινές προβλέπουν αντίποινα «οφθαλμός αντί οφθαλμού»), είπε. Στην πρώτη κατηγορία αδικημάτων (χουντούντ) περιλαμβάνονται η μοιχεία, η συκοφάντηση κάποιου ότι έχει μοιχεύσει, η κλοπή, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η απαγωγή, η ληστεία, η αποστασία και η εξέγερση. Τα εγκλήματα κίσα περιλαμβάνουν τη δολοφονία και τον τραυματισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντί της καταδίκης των δραστών, τα θύματα θα αποζημιωθούν. Ακαδημαϊκοί και θεολόγοι του Ισλάμ υπογραμμίζουν ότι στην πρώτη κατηγορία τα αδικήματα πρέπει να αποδειχθούν πέραν κάθε αμφιβολίας, ενώ στις περιπτώσεις μοιχείας θα πρέπει να υπάρχει ομολογία των εμπλεκομένων ή να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις άνδρες μουσουλμάνοι αυτόπτες μάρτυρες.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν βρίσκονται σε δεινή θέση αφού από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατέκτησαν με αγώνες εξανεμίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή