Ταραχές στην Κίνα εξαιτίας των μέτρων κατά της COVID-19

Ταραχές στην Κίνα εξαιτίας των μέτρων κατά της COVID-19

Πάνω από το 50% των Αμερικανών ανέφερε συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης μετά την ίαση από τον κορωνοϊό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Γκουαντζόου, της βιομηχανικής μητρόπολης της Κίνας, καθώς οι κάτοικοι εξοργισμένοι από τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω έξαρσης της COVID-19 κατέλαβαν τους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, αναποδογυρίζοντας περιπολικά και ξηλώνοντας τα κιγκλιδώματα από τα σημεία ελέγχου. Αν και η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πανδημική έξαρση στην ιστορία της, με περισσότερα από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις τροφίμων και την έκρηξη των τιμών τους. Τα χθεσινά επεισόδια πυροδοτήθηκαν από μία ανυπόστατη φήμη ότι οι Αρχές πραγματοποιούν «μοριακά τεστ μαϊμού» προκειμένου να αυξήσουν τεχνητά τον αριθμό των λοιμώξεων και να διατηρήσουν τους περιορισμούς.

H Kίνα μάχεται με τον κορωνοϊό τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι κατά το πρώτο έτος πανδημίας οι πάσχοντες από αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 25%. Αλλη μελέτη που εκπονήθηκε το 2021, διαπιστώνει ότι περισσότερο από 50% των ενήλικων Αμερικανών ανέφεραν συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης μετά την ίασή τους από τη λοίμωξη. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για την εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών παραμένει υψηλός για περίπου ένα χρόνο μετά την οξεία φάση της νόσου.

Ο δρ Ζιγιάντ Αλ Αλί, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τονίζει ότι οι βαριές ψυχικές συνέπειες της πανδημικής περιόδου δεν πρέπει να προκαλούν κατάπληξη. «Ηταν ένας σεισμός», λέει. Η ανησυχία για θέματα υγείας, η θλίψη για την απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κοινωνική απομόνωση και η διακοπή αγαπημένων ενασχολήσεων ήταν η τέλεια συνταγή για ψυχική οδύνη. Ομως, όσοι προσβλήθηκαν από την COVID-19 φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σε ψυχιατρικά προβλήματα. «Με κάποιον τρόπο ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο», τονίζει ο δρ Αλ Αλί, «κάποιοι παθαίνουν κατάθλιψη, άλλοι εγκεφαλικό, άγχος, προβλήματα μνήμης, διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας. Αλλοι, πάλι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα ψυχικής ή νευρολογικής φύσης». Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η COVID-19 συνδέεται με την κατάθλιψη είτε επειδή ο κορωνοϊός προκαλεί εγκεφαλική φλεγμονή, είτε επειδή διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη.

Αυξημένο κίνδυνο για ψυχιατρικές συνέπειες της COVID-19 διατρέχουν όσοι πάσχουν από τέτοια προβλήματα, οι γυναίκες και όσοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή