Πρώτο βήμα για την επιστροφή στη Σελήνη

Πρώτο βήμα για την επιστροφή στη Σελήνη

Επειτα από αρκετές αναβολές εκτοξεύθηκε το «Αρτεμις 1» της ΝASA

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της κατάκτησης του Διαστήματος άρχισε να γράφεται χθες με την επιτυχή εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Αρτεμις 1» της ΝASA, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η χθεσινή επιτυχία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή του ανθρώπου στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Το «Aρτεμις 1» αποτελείται από το πανίσχυρο προωθητικό σύστημα SLR και τον καινοτόμο διαστημικό θαλαμίσκο «Ωρίων». Το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη, μετ’ επιστροφής, θα διαρκέσει 25 ημέρες καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο διαστημικός θαλαμίσκος «Ωρίων» θα παραμείνει στο Διάστημα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο που δεν «έδεσε» σε διαστημικό σταθμό και θα επιστρέψει στη Γη πολύ ταχύτερα και πολύ θερμότερος.

Το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη, μετ’ επιστροφής, θα διαρκέσει 25 ημέρες, καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Δοκιμαστική πτήση

Πρώτο βήμα για την επιστροφή στη Σελήνη-1

Ο δρόμος προς τη Σελήνη για το «Αρτεμις 1» δεν ήταν στρωμένος με ρόδα. Δύο προηγούμενες προσπάθειες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ματαιώθηκαν εξαιτίας προβλημάτων που διαπίστωσαν δυσλειτουργία του συστήματος ψύξης. Στη συνέχεια οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν μια άσχετη διαρροή καυσίμων, που τελικά αποδόθηκε σε δυσλειτουργία κάποιου αισθητήρα. Η επόμενη προσπάθεια, τον Οκτώβριο, αναβλήθηκε εξαιτίας της ανησυχίας που δημιούργησε η έλευση του τυφώνα «Ιαν». Το διαστημόπλοιο επέστρεψε στο υπόστεγο φύλαξης. Στην πλατφόρμα εκτόξευσης μεταφέρθηκε στις 4 Νοεμβρίου, όπου παρέμεινε επί μία εβδομάδα, εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης που μετέφερε ο τυφώνας «Νικόλ», με τους θυελλώδεις ανέμους των 160 χλμ./ώρα.

Αποστολές μέσα στο 2022

To «Αρτεμις 1» δεν είναι η πρώτη διαστημική αποστολή με προορισμό τη Σελήνη που εκτοξεύθηκε φέτος. Δύο ακόμη διαστημόπλοια ήδη προσεγγίζουν τον φυσικό δορυφόρο της Γης, πραγματοποιώντας ελιγμούς προκειμένου να εξοικονομήσουν καύσιμα. Το ένα, που φέρει την ονομασία «Capstone», κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της NASA, εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο και από την Κυριακή τροχιοδρομεί γύρω από τη Σελήνη προκειμένου να εξερευνήσει μια εξαιρετικά επιμήκη τροχιά, όπου η NASA σχεδιάζει να κατασκευάσει διαστημικό σταθμό για τη φιλοξενία των πληρωμάτων των μελλοντικών αποστολών. Σύντομα θα το συντροφέψει και το «Danuri», το πρώτο ρομποτικό σεληνιακό όχημα της Νότιας Κορέας. Εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο και αναμένεται να φτάσει στο φεγγάρι στα μέσα του ερχόμενου μήνα. Το «Danuri» μεταφέρει επιστημονικά όργανα που θα επιτρέψουν σε Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς επιστήμονες να μελετήσουν τον σεληνιακό πάγο. Μία ακόμη αποστολή θα ξεκινήσει για τη Σελήνη το 2022. H ιαπωνική ιδιωτική εταιρεία ispace στοχεύει να είναι η πρώτη που θα τοποθετήσει ένα εμπορικό όχημα προσεδάφισης στον φυσικό μας δορυφόρο. Aξίζει να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά είχαν σχεδιάσει ανάλογες αποστολές η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες, ωστόσο, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή