Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις είναι η Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν είναι σταθερό στις απόψεις του για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιγμα προς τις ΗΠΑ η Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει σήμερα ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν ήθελαν.

«Οι Ουκρανοί δεν θέλουν διαπραγματεύσεις»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν είναι σταθερό στις απόψεις του για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία έχει αλλάξει πολλές φορές τη θέση σχετικά με το αν θέλει ακόμη και να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου.

Επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς στο Κίεβο», ανέφερε ότι δεν μπορεί να φανταστεί να δεσμεύεται σε δημόσιες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Στην αρχή διαπραγματεύονται, στη συνέχεια αρνούνται να διαπραγματευθούν, στη συνέχεια εγκρίνουν έναν νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους, στη συνέχεια λένε πως θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ είπε πως σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και πως τα πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στην Ουκρανία είναι συνέπεια της έλλειψης προθυμίας του Κιέβου να συναντηθεί [με τη Μόσχα] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Μόσχα δεν σκέπτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο μέσο» στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλο και αν [το θέμα] έχει συζητηθεί ή όχι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίμτρι Πεσκόφ είπε πως ακόμη και η πλαισίωση τέτοιων ερωτήσεων είναι απαράδεκτη.

«Αν έχετε παρατηρήσει, κανείς από ρωσικής πλευράς δεν συζητά αυτό το θέμα και δεν το έχει συζητήσει», είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι συζητούν το θέμα των πυρηνικών και «με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνουν τις εντάσεις σε ένα εντελώς απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και πιθανώς επικίνδυνο πεδίο».

Για τις δυτικές κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως η Μόσχα έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για ολοκλήρωση της εργασίας σχετικά με την απομάκρυνση των εμποδίων για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Στη βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Υπάρχει διαβεβαίωση από τον ΟΗΕ ότι η εργασία θα ολοκληρωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».

Τέλος, δήλωσε πως η Ρωσία έχει δει ήδη πρόοδο προς την ελάφρυνση των κυρώσεων, επικαλούμενος κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και τη ΕΕ να μην επιβάλλονται κυρώσεις στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα και είπε πως είναι σε εξέλιξη η εργασία για την «πλήρη άρση» των εμποδίων που απομένουν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή