Ισχυρές εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ισχυρές εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, χθες βράδυ και σήμερα πρωί, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. 

Μάλιστα, o επικεφαλής του Οργανισμού χαρακτήρισε τις εκρήξεις ως “απαράδεκτες” και κάλεσε όποιον βρίσκεται από πίσω να σταματήσει άμεσα. 

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο. Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ομάδα του ΔΟΑΕ επί του εδάφους δήλωσε πως υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό στον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Η ομάδα του ΔΟΑΕ μπόρεσε να δει ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες κατά των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας φέρεται να είπε ότι οι ζημιές στον πυρηνικό σταθμό θα διερευνηθούν από εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και του κρατικού προμηθευτή πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Το πρακτορείο ειδήσεων TAS, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom, είπε πως δεν έχει ανιχνευθεί διαρροή ακτινοβολίας.

Δεκαπέντε οβίδες εκτοξεύθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρενάτ Καρτσάα, σύμβουλο του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom.

Ο Καρτσάα είπε πως οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, σύμφωνα με το TASS.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Η περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει βομβαρδιστεί κατ΄επανάληψη, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Ο σταθμός, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες αρκετές φορές.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄επανάλψη καταστρέψει καλώδια.