Αυξάνεται η πίεση προς τον Μπάιντεν για μη πώληση F-16

Αυξάνεται η πίεση προς τον Μπάιντεν για μη πώληση F-16

Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν να μπει φρένο στην παράδοσή τους στην Αγκυρα μετά τις επιδρομές εναντίον των Κούρδων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ προσέφεραν καινούργια πυρομαχικά στους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές που πασχίζουν να εμποδίσουν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Να ‘μαστε πάλι εδώ. Ο Ερντογάν έλεγε εδώ και μήνες ότι η Τουρκία θα εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον των συμμάχων μας Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ξεγελάστηκε τώρα. Η διοίκηση Μπάιντεν οφείλει να λάβει ξεκάθαρη θέση», σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χρις Βαν Χόλεν.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόνε υποστήριξε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων δείχνουν γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων. «Ο Ερντογάν βομβάρδισε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που με ωθεί να εργαστώ για να μπλοκαριστεί η πώληση F-16 στην Τουρκία. Η επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν δείχνει ότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευόμαστε και να του παρέχουμε αμερικανικό εξοπλισμό», υποστήριξε ο Παλόνε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «υπήρξαν θετικές εξελίξεις» επί του θέματος.

Ωστόσο η αντίδραση παραμένει ισχυρή στους κόλπους του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να εγκρίνει ή να μπλοκάρει την πώληση. Ομάδα 22 βουλευτών, περιλαμβανομένου του Παλόνε, υπέγραψε επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, καλώντας τα δύο νομοθετικά σώματα να θέσουν αυστηρούς όρους στην Αγκυρα και υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάζει κατ’ επανάληψη την κυριαρχία της Ελλάδας και τον εναέριο χώρο της».

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, όπου η Τουρκία επιτίθεται σε έναν τοπικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενισχύουν τη θέση των εν λόγω βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή