Kίνα: Σοβαρά επεισόδια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone

Kίνα: Σοβαρά επεισόδια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν και ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις ασφαλείας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν πλήθος εργαζόμενων να διαδηλώνει σε δρόμο και ορισμένους από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους της ασφάλειας που φορούν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και άλλους αστυνομικούς με εξαρτύσεις μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Τα πλάνα δείχνουν πλήθος εργαζόμενων να διαδηλώνει σε δρόμο και ορισμένους από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους της ασφάλειας που φορούν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και άλλους αστυνομικούς με εξαρτύσεις μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, που κράδαιναν ρόπαλα, χτύπαγαν κάμερες του συστήματος επιτήρησης και παράθυρα σε ένα από τα κτίρια του εργοστασίου.

Σε ορισμένα από τα βίντεο, εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν: για τις εργασιακές συνθήκες, για το κακής ποιότητας φαγητό που τους παρέχεται ή ακόμη για το ότι δεν πληρώθηκαν μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί.

To συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν (κεντρικά), και ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple.

Στο εργοστάσιο απασχολούνται κάπου 200.000 εργαζόμενοι. Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα όπου απασχολούνται περίπου 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε κοιτώνες στην εγκατάσταση.

Το hashtag ταραχές στη Foxconn φαινόταν να έχει απαγορευθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους και το Weibo. Ωστόσο κάποιες αναρτήσεις που αναφέρονταν στις κινητοποιήσεις δεν είχαν κατέβει.

Φυγή εργαζομένων

Η Foxconn είναι μια μεγάλη εταιρεία που συναρμολογεί ηλεκτρονικά προϊόντα για πολλές διεθνείς εταιρείες. Η ταϊβανέζικη εταιρεία, βασική υπεργολάβος της Apple, είναι αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 στο τεράστιο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Τζέγκτζου και αποφάσισε να απαγορεύσει την έξοδο από αυτό στους εργαζόμενους.

Στην εγκατάσταση εφαρμόζεται το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», με άλλα λόγια οι εργάτες ζουν απομονωμένοι λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Τζέγκτζου.

Εκατοντάδες πανικόβλητοι εργαζόμενοι διέφυγαν πεζή από το εργοστάσιο, με κάποιους να καταγγέλλουν το χάος και την έλλειψη οργάνωσης που επικρατούν εκεί. Προκειμένου να διατηρήσει το εργοστάσιο σε λειτουργία, η εταιρεία πρόσφερε μεγάλα μπόνους στους εργαζόμενους που θα μείνουν και προσπάθησε να προσλάβει νέους.

Η Apple είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι το lockdown στο εργοστάσιο της Foxconn «επηρέασε προσωρινά» την παραγωγή των τηλεφώνων iPhone, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα ενόψει της περιόδου των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στην Κίνα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη τη χώρα στα περίπου 30 εργοστάσια και κέντρα ερευνών που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή