Φονικές επιθέσεις σε στάσεις στην Ιερουσαλήμ

Φονικές επιθέσεις σε στάσεις στην Ιερουσαλήμ

Ενας 16χρονος σκοτώθηκε χθες και 22 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο Ισραηλινούς επιβάτες λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ενας 16χρονος σκοτώθηκε χθες και 22 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο Ισραηλινούς επιβάτες λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί κοντά σε στάση λεωφορείου γεμάτη κόσμο στα δυτικά προάστια της πόλης. Ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε μισή ώρα αργότερα σε πολυσύχναστη διασταύρωση στον εποικισμό Ραμότ, βόρεια της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων πέντε Ισραηλινών. Ο νεκρός από την έκρηξη στη στάση του λεωφορείου ήταν ο 16χρονος Ισραηλινοκαναδός υπήκοος Αρι Σουπάκ.

«Είναι η πρώτη τέτοια συντονισμένη επίθεση τα τελευταία χρόνια στην Ιερουσαλήμ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Ελί Λέβι. Η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου Ιερουσαλήμ – Τελ Αβίβ γινόταν χθες με δυσκολία, με τους οδηγούς να υφίστανται έλεγχο σε μπλόκα της αστυνομίας, ενώ δύο περάσματα προς την κατεχόμενη Δυτική Οχθη είχαν κλείσει.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί περιείχαν καρφιά, προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Τα δύο δέματα είχαν τοποθετηθεί στην κάθε τοποθεσία σε σακούλες πίσω από τοίχους, ενισχύοντας και κατευθύνοντας την ωστική ισχύ των εκρήξεων. Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς επαίνεσε τους δράστες της «ηρωικής επίθεσης», χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη για αυτή.

Ενας 16χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε και 22 συμπολίτες του τραυματίσθηκαν – Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και ενόπλους εποίκους στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ίδια περίοδο, 29 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με δράστες Παλαιστινίους. Τον Αύγουστο, επιπλέον 49 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους και 17 παιδιά, σκοτώθηκαν στον τριήμερο βομβαρδισμό της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία.

Οι επιθέσεις σε ισραηλινά λεωφορεία, συνήθως από βομβιστές αυτοκτονίας, αποτέλεσαν την πλέον χαρακτηριστική μέθοδο δράσης μερίδας Παλαιστινίων στην Ιντιφάντα του 2000-2005. Αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στην εφημερίδα Haaretz: «Η μεθοδολογία των επιθέσεων δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με καλά οργανωμένο δίκτυο, με πρόσβαση σε προηγμένο εξοπλισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή