Ρ. Ράντεφ: Η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βούλγαρων

Ρ. Ράντεφ: Η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βούλγαρων

«Όταν βρισκόμασταν υπό τεράστια πίεση προκειμένου να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέβαλα βέτο δύο φορές», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση που σημειώθηκε μια ημέρα νωρίτερα σε βουλγαρικό πολιτιστικό σύλλογο στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μια «απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που καλλιεργείται επί δεκαετίες κατά των Βούλγαρων».

Ο δρόμος των Σκοπίων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βούλγαρων, πρόσθεσε.

Η επίθεση αυτή, η τρίτη από τον Οκτώβριο, όταν άρχισε η λειτουργία του συλλόγου, και η δεύτερη τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης όταν άγνωστος πυροβόλησε με όπλο κατά του συλλόγου. Τα υπουργεία Εξωτερικών στη Σόφια και τα Σκόπια καταδίκασαν την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η ηγεσία του κράτους και ο λαός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να καταλάβουν ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των Βούλγαρων και της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς, μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν βρισκόμασταν υπό τεράστια πίεση προκειμένου να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέβαλα βέτο δύο φορές», υπενθύμισε και συνέχισε τονίζοντας ότι τα δικαιώματα των Βούλγαρων που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία «πρέπει να κατοχυρωθούν με την προσθήκη τους στο Σύνταγμα της χώρας».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια καταδίκασε την τελευταία επίθεση εναντίον του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα. Νότα διαμαρτυρίας επιδόθηκε σήμερα στην πρέσβυ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Αγκνέσα Ρούσι Ποπόβσκα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες βανδαλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ως «ενέργειας βανδαλισμού» υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για «σοβαρή εγκληματική ενέργεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή