Αργούν τα 100 δισ. για τον γερμανικό στρατό

Αργούν τα 100 δισ. για τον γερμανικό στρατό

Η γραφειοκρατία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού εξοπλισμού, προκαλώντας κριτική στον Σολτς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πριν από εννέα μήνες ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποτελούσε σημείο καμπής για τον γερμανικό στρατό. Εκτοτε, όμως, ελάχιστα από τα 100 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε να δαπανήσει ο Σολτς από ειδικό ταμείο για την άμυνα έχουν δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συναντήθηκε μία φορά από την άνοιξη, ενώ το υπουργείο Αμυνας δεν έχει παρουσιάσει προτάσεις στην επιτροπή, που θα συνεδριάσει πάλι τον Φεβρουάριο. Η αντιπολίτευση και ορισμένοι ειδικοί αμυντικών θεμάτων ρωτούν σήμερα αν οι δεσμεύσεις του καγκελαρίου αποτελούσαν απλά ρητορικό σχήμα.

Μειωμένος προϋπολογισμός

Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, αποκάλυψε μιλώντας στην ομοσπονδιακή Βουλή ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2023 είναι μειωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι αυτό πλήττει την αξιοπιστία της Γερμανίας στα μάτια των νατοϊκών εταίρων της.

«Πρόκειται για μακροπρόθεσμο σχέδιο και όχι δημόσιες σχέσεις μέσω κραυγαλέων δηλώσεων. Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι θα προβούμε στις κατάλληλες παραγγελίες προκειμένου ο ομοσπονδιακός στρατός να εξοπλιστεί για τις ερχόμενες δεκαετίες», υπεραμύνθηκε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ο Γερμανός καγκελάριος.

Παρότι ελάχιστοι στο Βερολίνο αμφισβητούν την ειλικρίνεια του Σολτς, κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα του και υποτιμά το πολιτικό κεφάλαιο που θα απαιτήσει η αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών. Το 2021 ο γερμανικός στρατός, δυναμικότητας 183.000 ανδρών και γυναικών, χρηματοδοτήθηκε με 46,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ, η δαπάνη αυτή πρέπει να ανέλθει στα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκε να συστήσει ο Σολτς «αποτελεί καλή αρχή και δίνει το σωστό μήνυμα», λέει η Μαρί-Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ. «Πρέπει να πείσουμε το κοινό ότι κάτι αλλάζει στη Γερμανία. Κάποιοι ανυπομονούν, δεν πηγαίνεις όμως στο σούπερ μάρκετ για να ξοδέψεις 100 δισ. Χρειάζεται προετοιμασία», λέει η Στρακ-Τσίμερμαν.

«Η Γερμανία πληρώνει τώρα τις δεκαετίες αμέλειας και υποεπένδυσης στον στρατό της. Οι ελλείψεις εμφανίζονται σε όλα τα όπλα», λέει η Ούλρικε Φράνκε, αναλύτρια στο European Council on Foreign Relations.

Ανησυχούν οι σύμμαχοι

Οι σύμμαχοι εκφράζουν και αυτοί ανησυχίες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επικρίσεις για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην υπογραφή νέων αμυντικών συμβολαίων, υπογραμμίζουν ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία περιορίζει και ελέγχει αυστηρά τη διαδικασία αγοράς οπλικών συστημάτων.

Οι επικριτές, όμως, δεν σιωπούν, λέγοντας ότι τα στελέχη του υπουργείου Αμυνας οφείλουν να δουλεύουν τριπλές βάρδιες προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας, παρότι το υπουργείο επιμένει ότι μεγάλες συμφωνίες θα βρεθούν ενώπιον της Βουλής τους πρώτους μήνες του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή