Κίνα: Δοκιμασία για τον Σι η έξαρση κρουσμάτων

Κίνα: Δοκιμασία για τον Σι η έξαρση κρουσμάτων

Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, κατέγραψε την Τετάρτη η Κίνα, παρά τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, κατέγραψε την Τετάρτη η Κίνα, παρά τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση.

Την Τετάρτη καταγράφηκαν 31.527 νέα κρούσματα, ενώ στην κλιμάκωση του Απριλίου τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τις 28.000. Οι κινεζικές αρχές αυτή τη φορά προσπάθησαν να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, αποφεύγοντας τα καθολικά lockdowns και επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα. Σε πολλές συνοικίες του Πεκίνου, παραδείγματος χάρη, έκλεισαν οι χώροι ψυχαγωγίας, τα μουσεία, τα εστιατόρια και τα σχολεία.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώθηκαν χθες τα επεισόδια μεταξύ των εργαζομένων στη βιομηχανική μονάδα της Foxconn στη Ζενγκζού της κεντρικής Κίνας και των δυνάμεων της κινεζικής αστυνομίας. Στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα δικτύωσης οι αστυνομικοί φορώντας στολές βιολογικής προστασίας και κραδαίνοντας κλομπ και πλαστικές ασπίδες, εμφανίζονται να συγκρούονται και να ξυλοκοπούν άγρια τους εργάτες που διαμαρτύρονται. Χιλιάδες εργαζόμενοι, χθες, συγκεντρώθηκαν έξω από τους κοιτώνες της μονάδας και συγκρούστηκαν με τους άνδρες της ασφάλειας του εργοστασίου. Οι ταραχές ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες όταν οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι, που έφτασαν στο εργοστάσιο από όλα τα μέρη της Κίνας, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, διαμαρτυρήθηκαν ότι η εταιρεία μετέβαλε τις μισθολογικές συνθήκες στις οποίες είχαν συμφωνήσει και δεν τους κατέβαλε τους μισθούς που είχε υποσχεθεί, καθώς και ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα η Foxconn εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητάει συγγνώμη από το εργατικό δυναμικό, διότι εξαιτίας σφάλματος του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν υπολογίστηκε ορθώς η μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων, ενώ δεσμεύθηκε ότι το τεχνικό πρόβλημα θα αποκατασταθεί σύντομα και έτσι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό που είχαν συμφωνήσει.

Κίνα: Δοκιμασία για τον Σι η έξαρση κρουσμάτων-1
Ο «λευκός στρατός» του Σι είναι έτοιμος να παρέμβει όπου χρειαστεί. Ο Λι Κιάνγκ, ιδρυτής του Εργατικού Παρατηρητηρίου Κίνας, εκτιμά ότι «αν η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθήσει την ίδια στρατηγική για την COVID-19, η Foxconn θα είναι μόνο η αρχή». [A.P. Photo / Andy Wong]

Αγανάκτηση

Τα βίαια επεισόδια στη μονάδα της Foxconn συνιστούν την πτώχευση του «κινεζικού μοντέλου», σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Γενικότερα, η εκ νέου επιβολή των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κινεζικής κοινής γνώμης, όπως είχε συμβεί και παλιότερα με το lockdown της Σαγκάης.

Για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η εκρηκτική κατάσταση συνιστά εξαιρετικά σοβαρή δοκιμασία της τρίτης του θητείας στην εξουσία.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στη μονάδα της Foxconn συνιστούν την πτώχευση του «κινεζικού μοντέλου», που αμαυρώνει την εικόνα της χώρας ως παραγωγικής υπερδύναμης. Πολλοί, επίσης, αναμένουν να δουν κατά πόσον η εργατική εξέγερση στη Foxconn θα βρει μιμητές και σε άλλες κινεζικές πόλεις. Ο Λι Κιανγκ, ιδρυτής του Εργατικού Παρατηρητηρίου Κίνας, μιας οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Κίνα και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι «αν η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιβάλλει τη στρατηγική μηδενικής ανοχής στην COVID-19, η Foxconn δεν θα είναι παρά η αρχή. Οι αντιδράσεις θα εξαπλωθούν και σε άλλες βιομηχανικές μονάδες».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για τον αναβρασμό των τελευταίων μηνών ευθύνεται η αδιαλλαξία της κινεζικής κυβέρνησης και η εμμονή στη συνέχιση της «μηδενικής ανοχής στην COVID-19». Την τελευταία τριετία το Πεκίνο προέβαλλε την αναγκαιότητα λήψης πολύ σκληρών μέτρων ως μοναδική ασπίδα προστασίας του κινεζικού λαού έναντι του κορωνοϊού, κάτι που, όπως βλέπουν σήμερα οι Κινέζοι, ίσως να μην είναι απολύτως αναγκαίο. Χαρακτηριστικά, εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, με τα πλήθη, χωρίς μάσκες, να ζητωκραυγάζουν τις ομάδες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή