ΗΠΑ: Πάνω από 6 εκατ. πολίτες κυκλοφορούν καθημερινά με γεμάτο όπλο

ΗΠΑ: Πάνω από 6 εκατ. πολίτες κυκλοφορούν καθημερινά με γεμάτο όπλο

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί παραδέχονται πως έχουν στην κατοχή τους όπλο για αυτοάμυνα.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά… έξι εκατομμύρια Αμερικανοί εκτιμάται πως κυκλοφορούσαν καθημερινά με γεμάτο όπλο το 2019, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2015.

Όπως υποστηρίζει ο Αλί Ροχάνι Ραχμπάρ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί παραδέχονται πως έχουν στην κατοχή τους όπλο για αυτοάμυνα, όχι για κυνήγι ή για κάποιον άλλο λόγο, και γι’ αυτό επιλέγουν να το έχουν μαζί τους όταν κυκλοφορούν δημοσίως.

Συγκεκριμένα, περίπου το ένα τρίτο όσων κατέχουν όπλο, δηλαδή περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικοι, κυκλοφορούν με γεμάτο περίστροφο σε δημόσιο χώρο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ εκείνοι που δηλώνουν πως το κάνουν καθημερινά υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια.

Ραγδαία αύξηση της οπλοφορίας σε δημόσιο χώρο

Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα πως η οπλοφορία σε δημόσιους χώρους αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 από τους ίδιους ερευνητές και βασίστηκε στην ίδια μεθοδολογία, το νούμερο αυτό έχει διπλασιαστεί στις ΗΠΑ.

«Σήμερα ο αριθμός των ενηλίκων που φέρουν καθημερινά όπλο είναι πιθανώς ακόμη υψηλότερος από την εκτίμηση του 2019, κυρίως λόγω της αύξησης-ρεκόρ στις πωλήσεις όπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε ο Ραχμπάρ, προσθέτοντας πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια τάση που πιθανότατα θα συνεχιστεί».

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει ανάγκη για διεξαγωγή περισσότερων ερευνών οι οποίες θα εξετάζουν πόσο συχνά το όπλο χρησιμοποιείται ως μέσο αυτοάμυνας.

Όπως έδειξε η έρευνα του 2019, οι περισσότεροι που έφεραν όπλο σε δημόσιο χώρο ζούσαν στον Νότο, τέσσερις στους πέντε που οπλοφορούσαν ήταν άνδρες και τρεις στους τέσσερις ήταν λευκοί, δήλωσε ο Ραχμπάρ.

Το γεγονός πως όλο και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ψηφίσει νόμους που διευκολύνουν την οπλοφορία σε δημόσιο χώρο έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το εν λόγω φαινόμενο. Σε αυτό προστίθεται και η απόφαση πολλών Πολιτειών να καταργήσουν εντελώς την «άδεια οπλοφορίας».

«Η χαλάρωση των νόμων για την οπλοφορία είναι εμφανής στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες» καταλήγει ο Ραχμπάρ.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή