Κίνα: Σάλος με τη βίαιη σύλληψη ρεπόρτερ του BBC – «Έγινε για το καλό του»

Κίνα: Σάλος με τη βίαιη σύλληψη ρεπόρτερ του BBC – «Έγινε για το καλό του»

Καρέ-καρέ η βίαιη σύλληψη του Βρετανού δημοσιογράφου που κατέγραφε τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του lockdown στη Σαγκάη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eν μέσω πρωτοφανών διαδηλώσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής «zero COVID», σάλο έχει προκαλέσει η βίαιη σύλληψη ενός δημοσιογράφου του BBC στη Σαγκάη.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και βιντεορεπόρτερ Εντ Λόρενς βρισκόταν στη Σαγκάη και κατέγραφε τις διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα έγραφε και στο Twitter για όσα εκτυλίσσονταν.

«Είμαι στο σημείο της χτεσινής μεγαλειώδους διαδήλωσους κατά του zero COVID στη Σαγκάη. Πολλοί άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί και παρακολουθούν σιωπηλά. Ένας άντρας με πλησίασε να μου πει ότι κατασχέθηκαν τα λουλούδια του από την αστυνομία. Αμέσως, ήρθαν δύο αστυνομικοί να ακούσουν τη συζήτησή μας», έγραφε μεταξύ άλλων στα tweets του.

Καρέ-καρέ η σύλληψη του Βρετανού δημοσιογράφου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του BBC, ο Λόρενς «χτυπήθηκε» από αστυνομικούς την ώρα που εργαζόταν, παρά το γεγονός ότι είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος.

Όπως φαίνεται από βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, ομάδα αστυνομικών έριξε κάτω τον ρεπόρτερ και του πέρασε χειροπέδες, ενώ ο ίδιος εξέφραζε διαμαρτυρίες.

Στη συνέχεια, κρατήθηκε για αρκετές ώρες προτού αφεθεί τελικά ελεύθερος.

«Τουλάχιστον ένας (Κινέζος) πολίτης συνελήφθη αφού επιχείρησε να εμποδίσει την αστυνομία να με χτυπά», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Λόρενς.

«Τον συνέλαβαν για τον καλό του»

Το BBC δήλωσε την ανησυχία του για τη σύλληψη και τη μεταχείριση του Λόρενς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές για όλο το περιστατικό.

Μάλιστα, το BBC υποστηρίζει πως ένας Κινέζος δημόσιος λειτουργός δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος «συνελήφθη για το καλό του, για να μη μολυνθεί (από τον SARS-CoV-2) εν μέσω του πλήθους».

«Δεν θεωρούμε πως αυτή είναι αξιόπιστη εξήγηση», σημειώνει με νόημα εκπρόσωπος του BBC.

«Δεν δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος»

Από τη μεριά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα πως ο Εντ Λόρενς δεν είχε δηλώσει την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.

«Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από της αρμόδιες αρχές της Σανγκάης, δεν γνωστοποίησε πως είναι δημοσιογράφος και δεν παρουσίασε οικειοθελώς τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του», διαβεβαίωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης «να σέβονται τους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κίνα».

Ο Λιτζιάν εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».

«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βρετανού υπουργού Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται από την αστυνομία δημοσιογράφοι που καλύπτουν διαμαρτυρίες».

«Δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται από την αστυνομία δημοσιογράφοι που καλύπτουν απλώς τις διαμαρτυρίες. Ξέρω πως αυτό αποτελεί σημαντική ανησυχία», δήλωσε ο Σαπς μιλώντας στο Sky News.

Παρόμοιο περιστατικό με Ελβετό δημοσιογράφο

Παράλληλα, χτες, σημειώθηκε και ένα άλλο περιστατικό με δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού της Ελβετίας RTS, Μίχαλε Πόικερ, προσεγγίστηκε από την αστυνομία την ώρα που έδινε την ανταπόκρισή του σε απευθείας σύνδεση.

Οι αστυνομικοί πλησίασαν τον ρεπόρτερ την ώρα που εκείνος μετέδιδε.

«Θα με πάνε στο αστυνομικό τμήμα ύστερα απ’αυτό», είπε κοιτάζοντας την κάμερα, θεωρώντας ότι θα τον συλλάβουν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε αργότερα ότι ο Πόικερ δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και έπειτα απ΄αυτό οι αστυνομικοί έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τον ίδιο ή τον εικονολήπτη του.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή