Ερντογάν: H εξομάλυνση με την Αίγυπτο, μοντέλο και για τις σχέσεις με τη Συρία

Ερντογάν: H εξομάλυνση με την Αίγυπτο, μοντέλο και για τις σχέσεις με τη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο δρόμος της αποκατάστασης των δεσμών στον οποίο εισέρχονται Τουρκία και Αίγυπτος, θα μπορούσε να ακολουθηθεί παράλληλα και στο μέτωπο των σχέσεων της Άγκυρας με την πλευρά του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μηνύματα που έρχονται από τη τουρκική ηγεσία υπέρ της αποκατάστασης των δεσμών με κάποιες από τις γειτονικές της ηγεσίες είναι, πλέον, συντονισμένα και σχεδόν καθημερινά. «Στην πολιτική δεν υπάρχει χώρος για να κρατάμε κακία», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης το περασμένο Σάββατο, από το βήμα ομιλίας που εκφώνησε στην επαρχία του Ικονίου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις των περασμένων ημερών, ο Ερντογάν είπε ότι ήταν «πολύ χαρούμενος» που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν Σίσι και Ερντογάν στο Κατάρ, την σκυτάλη παρουσιάζονται να παίρνουν πλέον οι υπουργοί των δύο χωρών.

«Τώρα που ξεκίνησε η διαδικασία, αυτή θα συνεχιστεί με τους υπουργούς μας […] Τώρα αφήστε τους υπουργούς μας να ξεκινήσουν συνομιλίες και μετά ας επεκτείνουμε και ας αναπτύξουμε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο δρόμος της αποκατάστασης των δεσμών στον οποίο εισέρχονται Τουρκία και Αίγυπτος, θα μπορούσε να ακολουθηθεί παράλληλα και στο μέτωπο των σχέσεων της Άγκυρας με την πλευρά του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία το προσεχές διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας δικής του συνάντησης με τον Σύρο ηγέτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει, προ ημερών: «Είναι πιθανό. Δεν υπάρχει περιθώριο μνησικακίας στην πολιτική».

Όπως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου που πλέον αναδιαμορφώνονται αποκτώντας ξανά υπόσταση, έτσι και οι δεσμοί με τη Συρία μπορούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο την επόμενη περίοδο, σημειώνει το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του ιδίου του Ερντογάν, ο οποίος είπε όμως και κάτι άλλο από το βήμα της ομιλίας του στο Ικόνιο: ότι πλέον «καταρρέουν τα σχέδια» εκείνων που επιχείρησαν να μετατρέψουν σε δικά τους οφέλη τα προβλήματα που είχε τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία με τις χώρες του Κόλπου.

Με πληροφορίες από Anadolu  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT