Κίνα: Στους δρόμους με λευκά χαρτιά και γρίφους

Κίνα: Στους δρόμους με λευκά χαρτιά και γρίφους

Οι διαδηλωτές καταφεύγουν σε καινοτόμους ιδέες διαμαρτυρίας κατά του lockdown για να παρακάμψουν τον έλεγχο των Αρχών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σαγκάη, σιωπηλή διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε διαδήλωση, όπου πολλοί κρατούσαν λευκή κόλλα χαρτιού Α4, ως σύμβολο ανυπακοής. Στο Πεκίνο, φοιτητές του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά ύψωσαν πανό, τα οποία εμφάνιζαν μαθηματική εξίσωση του Ρώσου φυσικού Αλεξάντερ Φρίντμαν, το επώνυμο του οποίου σημαίνει «ελεύθερος άνθρωπος». Στο αυστηρά ελεγχόμενο από τις Αρχές κινεζικό Ιντερνετ, όπου τα επικριτικά μηνύματα απαλείφονται για να αντικατασταθούν με σλόγκαν εθνικιστικής υπερηφάνειας, οι διαδηλωτές κατέφυγαν στην ειρωνεία. Τα μηνύματά τους περιείχαν μόνο τους κινεζικούς χαρακτήρες για «ναι», «καλώς» και «ορθώς», υπογραμμίζοντας την οργή τους χωρίς να αφυπνίσουν τους διαδικτυακούς λογοκριτές. Οι μορφές αυτές διαμαρτυρίας, δημιουργικές και συχνά ειρωνικές, επέτρεψαν αυτό το Σαββατοκύριακο σε πολλούς Κινέζους να εκφράσουν την οργή τους για το νέο lockdown. Το πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια κύμα διαμαρτυρίας οδήγησε διαδηλωτές να καταδικάσουν ευθέως τις Αρχές, συχνά με βαρύτατες εκφράσεις, φθάνοντας μέχρι και σε εκκλήσεις για παραίτηση του πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ. Η αυστηρή επιτήρηση των πολιτών από τις Αρχές έπεισε, ωστόσο, πολλούς να υιοθετήσουν πιο διακριτικές μορφές διαμαρτυρίας. Οι λευκές κόλλες χαρτί ήταν η πιο διαδεδομένη, με το Α4 να κάνει την εμφάνισή του σε Σαγκάη, Πεκίνο και άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις.

Αφορμή για το κύμα διαμαρτυριών έδωσε πυρκαγιά σε κατοικία στην περιοχή του Σινζιάνγκ στη δυτική Κίνα, με 10 νεκρούς. Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, που υποχρεώνει τους πολίτες να παραμένουν σπίτια τους, είναι υπεύθυνη για τους νεκρούς της φωτιάς. Οι Κινέζοι που κραδαίνουν τη λευκή σελίδα μοιάζει να λένε «δεν έχουμε φωνή, αλλά είμαστε δυνατοί», τονίίζει η 29χρονη κινηματογραφική παραγωγός Χέιζελ Λιου, η οποία βρισκόταν στη σιωπηλή διαμαρτυρία στον ποταμό Λιανγκμά του Πεκίνου την Κυριακή. Λευκές σελίδες κρατούσαν και πολλοί πολίτες που παρευρέθησαν σε επιμνημόσυνη εκδήλωση για τα θύματα της πυρκαγιάς στη Σαγκάη.

Καθώς, όμως, ολοένα και περισσότεροι προσκυνητές συνέρρεαν στην εκδήλωση της Σαγκάης, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε και συνθήματα άρχισαν να ακούγονται, απαιτώντας από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει. «Οι πολίτες έχουν ενιαίο μήνυμα. Ξέρουν τι επιθυμούν να εκφράσουν και οι Αρχές το γνωρίζουν και αυτές. Οι πολίτες δεν χρειάζεται έτσι να πουν τίποτα. Αν κρατάς ένα λευκό χαρτί, όλοι γνωρίζουν τι εννοείς», λέει ο Σιάο Τσιανγκ, ερευνητής θεμάτων ελευθερίας του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Δεν χρειάζονται λέξεις

Κάποιοι διαδηλωτές έλεγαν ότι η έμπνευση για την κόλλα Α4 προήλθε από παλιό σοβιετικό ανέκδοτο, στο οποίο αντίπαλος του καθεστώτος συλλαμβάνεται από την αστυνομία επειδή μοιράζει λευκές κόλλες, αντί προκηρύξεων. Κατά την ανάκρισή του, εξηγεί ότι δεν χρειάζονται λέξεις «αφού όλοι ξέρουν».

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ είχαν και αυτοί χρησιμοποιήσει λευκά χαρτιά το 2020, μετά την ψήφιση του νόμου εθνικής ασφάλειας και τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας πως όσοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας ή κατά της τοπικής κυβέρνησης της πρώην αποικίας θα συλλαμβάνονταν.

Στο νέο κύμα διαμαρτυριών στην Κίνα, βίντεο και φωτογραφίες διαδηλωτών με λευκές κόλλες Α4 κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο. Ο κωδικός #ΕπανάστασηΑ4 είναι ήδη από τους δημοφιλέστερους στο Twitter. Στις σελίδες των Facebook και Instagram, πολλοί χρήστες αλλάζουν τις εικόνες προφίλ τους, αντικαθιστώντας τες με φωτογραφίες λευκών χαρτιών.

Οι πρωτότυπες αυτές διαμαρτυρίες προκαλούν πονοκέφαλο στην κινεζική αστυνομία, η οποία καλείται να αποφασίσει τι καθιστά «αντικοινωνική συμπεριφορά» και τι όχι. Το βράδυ της Κυριακής, άνδρας κρατούσε ψηλά στα χέρια του ένα λουλούδι και ρωτούσε τους περαστικούς: «Τι έχετε να φοβηθείτε;». Λίγα λεπτά αργότερα, πλήρωμα περιπολικού της αστυνομίας καθήλωνε βίαια τον άνδρα στο έδαφος, προτού τον απομακρύνει με αστυνομικό όχημα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλή για το κύμα διαμαρτυριών, αφαιρώντας διακριτικά κάθε ίχνος τους. Το ξήλωμα πινακίδας στην οδό Ουρουμτσί της Σαγκάης (τόπος της πυρκαγιάς στη δυτική Κίνα) δεν είχε, πάντως, το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε πληθώρα κοροϊδευτικών σχολίων και εικόνων εις βάρος των Αρχών στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή