Στο φως χειρόγραφα του Γερμανού φιλοσόφου Χέγκελ

Στο φως χειρόγραφα του Γερμανού φιλοσόφου Χέγκελ

Εντοπίστηκαν περίπου 4.000 σελίδες σημειώσεων και διαλέξεων στη βιβλιοθήκη της αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράιζινγκ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν πραγματικό θησαυρό, αποτελούμενο από χειρόγραφες διαλέξεις και σημειώσεις του Γερμανού φιλοσόφου Χέγκελ (ή Eγέλου, επί το ελληνικότερον), που ήταν άγνωστες έως σήμερα, ανακάλυψε ένας βιογράφος του.

Ο Κλάους Φίβεγκ, καθηγητής του γερμανικού Πανεπιστημίου Φρίντριχ Σίλερ – Ιένας, ανακάλυψε περίπου 4.000 σελίδες σημειώσεων και διαλέξεων του Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ στη βιβλιοθήκη της αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράιζινγκ.

Οπως εξηγεί: «Η ανακάλυψη των χειρογράφων είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να παρομοιαστεί με την ανακάλυψη μιας άγνωστης παρτιτούρας του Μπετόβεν ή ενός άγνωστου πίνακα του Κόνσταμπλ».

Από την πρώτη ανάγνωση των χειρογράφων, ο Φίβεγκ επισημαίνει ότι κατάφερε να κατανοήσει πληρέστερα με ποιον τρόπο ο Γερμανός φιλόσοφος διαμόρφωσε τις σημαντικές θεωρίες του για την αισθητική, τη φιλοσοφική προσέγγιση που περιβάλλει την τέχνη και το κάλλος, αλλά και πώς η ανάλυση των έργων του Σαίξπηρ συνέβαλε στη διαμόρφωση των ιδεών του.

Πολύπλοκα και δύσκολα

Τα χειρόγραφα γράφτηκαν από τον Φρίντριχ Βίλχελμ Καροβέ, έναν από τους πρώτους φοιτητές του Χέγκελ στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, κατά την περίοδο 1816 έως 1818. Το εντυπωσιακό του έργου και των χειρογράφων του Χέγκελ, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η εξαιρετική πολυπλοκότητα και δυσκολία τους. Ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ, μάλιστα, τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον δυσκολότερο των μεγάλων φιλοσόφων». Ο Φίβεγκ, ωστόσο, ελπίζει πως τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως θα καταστήσουν το έργο του Χέγκελ πιο διαυγές και κατανοητό.

Τα νέα στοιχεία θα περιληφθούν σε ένα νέο βιβλίο διεθνούς ομάδας ειδικών, υπό τον συντονισμό του Φίβεγκ και του ομολόγου του στο Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ, Κρίστιαν Ιλις.

Παρότι τα χειρόγραφα άρχισαν να μελετώνται πολύ πρόσφατα, ανάμεσά τους ανακαλύφθηκε και ένα που έχει εξέχουσα σημασία: το αντίγραφο μιας από τις πρώτες διαλέξεις που έδωσε ο Χέγκελ περί αισθητικής. Εως σήμερα, οι διαλέξεις του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου που γνωρίζουμε είναι πολύ μεταγενέστερες και χρονολογούνται από την περίοδο που ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Δημοσιεύθηκαν μετά τον θάνατό του από τον μαθητή του, Χάινριχ Γκούσταβ Οτο, ο οποίος για να τις συνθέσει χρησιμοποίησε τα αντίγραφα των διαλέξεων συνδυαστικά με τις σημειώσεις του Χέγκελ. Αυτές οι πρώτες του διαλέξεις στη Χαϊδελβέργη διαφέρουν σημαντικά από αυτές του Βερολίνου, επειδή στο πέρασμα των ετών αναδιαμόρφωσε τις σκέψεις του.

Είναι πρόωρο να πει κανείς κατά πόσον μεταξύ των χειρογράφων βρίσκεται κάποια ιδιαίτερα νέα ή άγνωστη σκέψη του φιλοσόφου, αλλά, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι βέβαιο ότι θα προαγάγουν την κατανόηση των θεωριών του Χέγκελ και των μαθητών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή