«Επιθυμώ να παραδοθώ, τι πρέπει να κάνω;» – Τηλεφωνική γραμμή από το Κίεβο για Ρώσους στρατιώτες

«Επιθυμώ να παραδοθώ, τι πρέπει να κάνω;» – Τηλεφωνική γραμμή από το Κίεβο για Ρώσους στρατιώτες

Απ΄ ευθείας τηλεφωνική γραμμή παράδοσης για Ρώσους στρατιώτες συνέστησε η Ουκρανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή στην οποία Ρώσοι στρατιώτες μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν να παραδοθούν και η οποία λαμβάνει έως και 100 τηλεφωνήματα την ημέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Με βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, καλούνται οι Ρώσοι στρατιώτες που είναι στα ουκρανικά εδάφη να καλέσουν έναν από τους δύο τηλεφωνικούς αριθμούς της γραμμής «Θέλω να ζήσω» και εμφανίζονται στην οθόνη ώστε να λάβουν οδηγίες πού και πώς μπορούν να παραδοθούν με ασφάλεια και μυστικότητα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο βρετανικό δίκτυο ότι μέχρι τώρα έχουν λάβει πάνω από 3.500 τηλεφωνήματα από Ρώσους φαντάρους που θέλουν να λιποτακτήσουν και επιζητούν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τις οικογένειές τους.

Κάθε τηλεφώνημα είναι διαφορετικό, αναφέρει μια τηλεφωνήτρια της υπηρεσίας στο Κίεβο, ονομαζόμενη Σβιτλάνα. Πολλοί προτιμούν να τηλεφωνήσουν κυρίως τις βραδινές και νυκτερινές ώρες, όταν έχουν εξασφαλίσει ότι δεν τους ακούει κανείς, εξηγεί.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα τηλεφωνήματα που απομαγνητοφώνησε το BBC ένα Ρώσος στρατιώτης στη Χερσώνα ρωτά τι να κάνει όταν φτάσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες: «Να πέσω στα γόνατα και να πω ότι παραδίνομαι;» απορεί. «Εκείνη την ώρα τηλεφωνήστε μας», έρχεται η απάντηση από την υπηρεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Άλλος Ρώσος δηλώνει ότι φοβάται ότι θα τον στρατολογήσουν ενώ δεν θέλει να πολεμήσει και προτιμά να αυτομολήσει στην Ουκρανία. «Εξασφαλίστε ένα κρυφό κινητό τηλέφωνο, συμπληρώστε τη φόρμα παράδοσης στο Telegram και ενημερώστε μας μόλις φτάσετε στα σύνορα», απαντά η υπηρεσία.

Σε άλλες περιπτώσεις οι ερωτήσεις δεν σχετίζονται με την απόφαση να παραδοθούν άμεσα αλλά είναι απλά διερευνητικές, σε υποθετικό επίπεδο, καθώς αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες που έχουν πεσμένο ηθικό δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να κάνουν το μεγάλο βήμα.

«Πρέπει να διερωτηθείτε, για τι πράγμα σας έβαλαν να πολεμήσετε;» ακούγεται να λέει η τηλεφωνήτρια από το Κίεβο.

Οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι όσοι παραδίδονται έχουν τη σωματική τους ακεραιότητα εξασφαλισμένη, ενώ θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αιχμάλωτοι πολέμου σε μια από τις διάφορες ανταλλαγές αιχμαλώτων που ολοένα και συχνότερα καταγράφονται μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Έτσι γυρίζουν σπίτι τους χωρίς το στίγμα της λιποταξίας, αλλά και ως… ευδοκίμως συμμετέχοντες στη λεγόμενη από το Κρεμλίνο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Έχουν επίσης την επιλογή να παραμείνουν για πάντα στην Ουκρανία και να πολιτογραφηθούν Ουκρανοί, αν και θα είναι υπό τον στενό έλεγχο των ουκρανικών αρχών για πιθανές περιπτώσεις κατασκοπείας ή δολιοφθοράς.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή