To «απερίσκεπτο» δώρο του Σαρλ Μισέλ στον Σι Τζινπίνγκ

To «απερίσκεπτο» δώρο του Σαρλ Μισέλ στον Σι Τζινπίνγκ

Μεγάλο λάθος ή κίνηση καλής θέλησης; Ο Μισέλ θα αφήσει στην Κίνα κάτι εξαιρετικά πολύτιμο...

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Σαρλ Μισέλ, γίνεται ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που επισκέπτεται την Κίνα μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει κατά της πολιτικής «zero Covid». Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αφήσει και ένα δώρο στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ: το DNA του.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν αυτή την περίοδο στο Πεκίνο, ο Μισέλ θα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό αμά τη αφίξει του στην Κίνα. 

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, κατά τη δική του επίσκεψη ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προτίμησε να του κάνει τεστ PCR Γερμανός γιατρός που είχε έρθει μαζί του μέχρι την Κίνα.

Ωστόσο, το επιτελείο του Σαρλ Μισέλ δεν προέβλεψε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Politico, θα διενεργηθεί μοριακό τεστ από Κινέζο γιατρό στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αρνηθεί να κάνει τεστ κατά του κορωνοϊού όταν επισκέφτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα οι ηγέτες να κάτσουν αντικριστά σε ένα τραπέζι τεσσάρων μέτρων. Παρομοίως και ο Σολτς είχε πάλι εμπιστευθεί τον γιατρό του, όταν επισκέφτηκε τον Ρώσο πρόεδρο.

«Κάνει μεγάλο λάθος»

Τo Politico φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις μοριακού γενετιστή ο οποίος προειδοποιεί ότι «όποιος παγκόσμιος ηγέτης δεν αρνείται να δώσει (γενετικό) δείγμα του κάνει μεγάλο λάθος».

«Θα συμβούλευα οποιονδήποτε παγκόσμιο ηγέτη που σκέφτεται να δώσει δείγμα σε ξένη κυβέρνηση να μην το κάνει», υπογραμμίζει ο Μπράιν ΜακΝτόναλντ. 

Αν και είναι δυνατόν οι αρχές ενός κράτους να πάρουν δείγμα DNA από το δωμάτιο ενός ξένου ηγέτη, όπως για παράδειγμα από τις τρίχες των μαλλιών του, τα ρινικά δείγματα ή τα δείγματα σιέλου είναι πιο «επικίνδυνα» καθώς παρέχουν περισσότερης και καλύτερης ποιότητας γενετικό υλικό.

«Μια τρίχα δεν είναι καλή πηγή, πρέπει να είναι στον κατάλληλο κύκλο της ζωής της. Αντίθετα, τα δείγματα από το στόμα ή τη μύτη χρησιμοποιούνται ευρέως σε εγκληματολογικές βάσεις δεδομένων. Με αυτού του είδους τα δείγματα, έχεις πολύ υλικό DNA για να κάνεις ταυτοποίηση ή ακόμη και γενετική αλληλούχηση», αναφέρει ο ειδικός στο Politico.

Και σημειώνει καταληκτικά ότι ανάμεσα στις πληροφορίες που μπορεί να λάβει κάποιος από τέτοια δείγματα είναι η προδιάθεση για ασθένειες ή οι συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που έχουν κάνει επίσης τεστ DNA.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή