Σκιώδες γερμανικό ίδρυμα βοήθησε να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2

Σκιώδες γερμανικό ίδρυμα βοήθησε να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2

Η απειλή των αμερικανικών κυρώσεων οδήγησε το Βερολίνο στη δημιουργία του, με στόχο τη μυστική χρηματοδότηση του ρωσικού αγωγού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως όχημα χρηματοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 λειτούργησε κρατικό ίδρυμα στη γερμανική πόλη Σβερίν, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ρωσικής πετρελαϊκής Gazprom. Το ίδρυμα έλαβε έτσι 165 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου έργου.

Το γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου δημιούργησε το ίδρυμα σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το ίδρυμα ανέλαβε τις δαπάνες ελλιμενισμού ρωσικού πλοίου τοποθέτησης υποθαλάσσιων σωλήνων και αγόρασε ειδικευμένο πλοίο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων εξυπηρετήσεων.

«Αποστολή εξετελέσθη», έγραψε στην ιστοσελίδα του ο πρόεδρος του ιδρύματος και πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Ερβιν Ζέλερινγκ, τον Ιανουάριο, γιορτάζοντας την κατασκευή του αγωγού. Κάθε διάθεση πανηγυρισμού έπαψε, όμως, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένα μήνα αργότερα. Το ίδρυμα αντιμετωπίζει τώρα κοινοβουλευτική έρευνα.

«Μια γερμανική κρατική οντότητα πήρε χρήματα από την Gazprom για να ολοκληρώσει αγωγό, τον οποίο η Gazprom δεν μπορεί να ολοκληρώσει εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων», λέει εκφράζοντας την έκπληξή του ο Κονσταντίν Τσέργκερ, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης DUH. Ακτιβιστές είχαν αμφισβητήσει τη χρησιμότητα του αγωγού από την αρχή, καθώς η Γερμανία εξασφάλιζε ήδη 55% του αερίου της από τον αγωγό Nord Stream 1.

Ο νέος αγωγός δεν αναμένεται να τεθεί ποτέ σε λειτουργία, ιδίως μετά τη δολιοφθορά που υπέστη τον Σεπτέμβριο. Πριν από μόλις ένα χρόνο η γερμανική κυβέρνηση θεωρούσε τον νέο αγωγό προτεραιότητα για την ενεργειακή της ασφάλεια, ενώ στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, ένα από τα φτωχότερα της ομοσπονδίας, το σχέδιο ήταν ευπρόσδεκτο.

Η νυν πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου και σύμμαχος του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Σρέντερ, Μανουέλα Σβέσιγκ, ήλπιζε ότι ο αγωγός θα τόνωνε την αγορά εργασίας στο εισοδηματικά υποβαθμισμένο κρατίδιο. Η Αγκελα Μέρκελ, η οποία εκλεγόταν στο Μεκλεμβούργο, ενέκρινε την κατασκευή του νέου αγωγού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, χωρίς να πάψει ποτέ να τη στηρίζει.

Ο σημερινός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η προκάτοχός του γνώριζαν για τις δραστηριότητες του ψευδεπίγραφου ιδρύματος, χωρίς να παρέμβουν. Εξίσου αδιάφορες υπήρξαν οι γερμανικές αρχές και απέναντι στην οικονομική γενναιοδωρία της Μόσχας, με μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στο Μεκλεμβούργο και την παράλληλη ενεργοποίηση παλαιών κατασκοπευτικών δικτύων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Οι επαφές αυτές με πρώην πράκτορες της Στάζι και της KGB συνέβαλαν καθοριστικά στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή