Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν αποκλείει ο Πούτιν διάλογο με τον Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν αποκλείει ο Πούτιν διάλογο με τον Μπάιντεν

Συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον Ολαφ Σολτς για το Ουκρανικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτός σε απευθείας διάλογο με τον Τζο Μπάιντεν για το Ουκρανικό είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει ως ρωσικά τα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν δυσκολεύει την ειρήνευση. Προσέθεσε, δε, ότι η αξίωση της Δύσης για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες, είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με ακύρωση των δυνατοτήτων για διαπραγμάτευση.

Μία ημέρα νωρίτερα, στη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, «αν εκείνος ενδιαφέρεται πραγματικά να αναζητήσει ένα δρόμο τερματισμού του πολέμου, κάτι που δεν έχει δείξει ακόμη». Ηταν μια αισθητή αλλαγή τόνου σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όταν ο Μπάιντεν αποκαλούσε τον Πούτιν «χασάπη» και έλεγε ότι «δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία».

Η προοπτική πολιτικής επίλυσης του Ουκρανικού αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες το πρωί ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Οπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία, ο Σολτς κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι «πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση το συντομότερο δυνατόν, η οποία να περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτήρισε «καταστροφική» τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας από τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες, η οποία, κατά τον Ρώσο ηγέτη, «οδηγεί το Κίεβο στο να απορρίπτει ολοσχερώς κάθε ιδέα διαπραγμάτευσης». Επιπλέον, ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο να δοθεί η δυνατότητα στη Ρωσία να συμμετάσχει στις έρευνες για τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις εναντίον των αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream, στη Βαλτική. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκάλυψε χθες ότι το Βερολίνο θα χορηγήσει άλλα επτά τανκς Gepard στους Ουκρανούς μέχρι την άνοιξη.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τη θέση ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων είναι προϋπόθεση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Εως 13.000 νεκροί

Στο Κίεβο, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν σκοτωθεί περίπου 10.000 και 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες. Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι περίπου 100.000 Ουκρανοί είχαν χάσει τη ζωή τους, αν και γρήγορα ανασκεύασε, δηλώνοντας ότι αναφερόταν στον συνολικό αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ολεχ Νικολένκο αποκάλυψε μέσω Facebook ότι οι πρεσβείες της Ουκρανίας σε Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Κροατία και Ιταλία, όπως και τα προξενεία της σε Νάπολη, Κρακοβία και Μπρνο, παρέλαβαν «αιματοβαμμένα πακέτα» που περιείχαν μάτια ζώων. «Μελετούμε το νόημα αυτού του μηνύματος», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή