Όλο και πιο ακραίος ο Τραμπ

Για μία ακόμη φορά, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πήρε θέση στη διαμάχη ανάμεσα στην αμερικανική Δικαιοσύνη και στον όχλο που σάρωσε το Καπιτώλιο προσπαθώντας να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν. Είναι με τον όχλο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά, το βράδυ της Πέμπτης, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πήρε θέση στη διαμάχη ανάμεσα στην αμερικανική Δικαιοσύνη και στον όχλο που σάρωσε το Καπιτώλιο προσπαθώντας να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν. Είναι με τον όχλο.

Ο Τραμπ έστειλε βίντεο υποστήριξης στις οικογένειες όσων διώκονται δικαστικά για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021. «Η μεταχείριση που έχουν υποστεί κάποιοι άνθρωποι είναι αντισυνταγματική και πάρα, πάρα πολύ άδικη κατά την άποψή μου. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους», είπε ο Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ «οδεύουν προς τον κομμουνισμό».

Το βίντεο ήταν μία ακόμη υπενθύμιση της συμμαχίας του Τραμπ με δυνάμεις του πολιτικού περιθωρίου, με τη βοήθεια των οποίων ελπίζει ότι θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024. Καθώς τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι βίαιοι σύμμαχοί του βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αντικυβερνητικές κορώνες του έχουν όλο και πιο ακραία χροιά.

Στις πρόσφατες συγκεντρώσεις του, ακούστηκε η μουσική των οπαδών της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, καλεσμένος του για δείπνο ήταν ο Κάνιε Γουέστ, ο ράπερ που πρόσφατα δηλωσε οπαδός του Χίτλερ, καθώς και ο γνωστός ρατσιστής Νικ Φουέντες.

Χθες το εφετείο απέρριψε την προσφυγή του εναντίον των ερευνών για τα απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του.

Γκρίνια στο κόμμα

Η αποδοχή, αν όχι ανοικτό φλερτ του Τραμπ με την Ακροδεξιά συμπίπτει με την γκρίνια στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς κάποια στελέχη κατηγορούν τον Τραμπ ως υπεύθυνο για τις πενιχρές επιδόσεις των εκλογών του Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, υποστηρίζει ότι η επιλογή υποψηφίων με βάση το αν υποστήριζαν ή όχι τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ περί κλεμμένων εκλογών κόστισε έδρες στο κόμμα.

«Ο Τραμπ ενισχύει το προφίλ του εξτρεμιστή ηγέτη σέκτας», σημείωσε η καθηγήτρια Ιστορίας και συγγραφέας βιβλίου για τους αυταρχικούς ηγέτες, Ρουθ Μπεν-Γκιατ. «Για κάποιον σαν τον Τραμπ, η ταπείνωση της απώλειας υποστήριξης προξενεί απελπισία και ενισχύει τη ροπή προς τον εξτρεμισμό. Δεν έχει άλλη επιλογή», υπογραμμίζει.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης των «Τηρητών του Ορκου», Στιούαρτ Ρόουντς, καταδικάστηκε για τη συνωμοσία που είχε στόχο την παράνομη παραμονή του Τραμπ στην εξουσία. Το ερώτημα ποιες ήταν οι ευθύνες του ίδιου του Τραμπ για τη συνωμοσία ερευνάται από τον νέο ειδικό ερευνητή Τζακ Σμιθ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δίκη του Ρόουντς κατέστησε σαφές ότι η επιδρομή στο Καπιτώλιο ήταν κάτι περισσότερο από μια ειρηνική διαδήλωση που απλά ξέφυγε.

Ο Σμιθ είναι επίσης επικεφαλής των ερευνών για τα απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του ο Τραμπ αποχωρώντας από την προεδρία. Χθες το εφετείο απέρριψε την προσφυγή του Τραμπ εναντίον των ερευνών. Η απόφαση απομάκρυνε ένα μεγάλο εμπόδιο, επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνέχιση των ερευνών. Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ προτίθεται να προσφύγει και εναντίον της απόφασης του εφετείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή