H SDF διακόπτει τις επιχειρήσεις κατά του Ι.Κ.

H SDF διακόπτει τις επιχειρήσεις κατά του Ι.Κ.

Τις κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους αποφάσισε να διακόψει η κουρδική πολιτοφυλακή Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ως αποτέλεσμα των τουρκικών βομβαρδισμών στη βόρεια Συρία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΙΣΛΙ. Τις κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους αποφάσισε να διακόψει η κουρδική πολιτοφυλακή Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ως αποτέλεσμα των τουρκικών βομβαρδισμών στη βόρεια Συρία. Η πολιτοφυλακή SDF υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και βοήθησε καθοριστικά στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Τουρκία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της από αέρος και ξηράς στη βόρεια Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, με τον τουρκικό στρατό να προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή με στόχο τους Κούρδους μαχητές. Η SDF έχει προειδοποιήσει ότι η άμυνα ενάντια σε νέα τουρκική συνοριακή διείσδυση στη βόρεια Συρία θα απειλήσει την ασφάλεια στρατοπέδου, όπου κρατούνται οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αράμ Χενά, εκπρόσωπος της SDF, είπε στο Reuters ότι «κάθε συντονισμένη ή κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, καθώς και όλες οι ειδικές αποστολές, αναστέλλονται».

Την ενόχληση της Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει οι τουρκικοί βομβαρδισμοί του συριακού εδάφους. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται σθεναρά στις νέες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία». Ο κ. Οστιν προσέθεσε ότι «οι τουρκικές επιδρομές απείλησαν ευθέως την ασφάλεια αμερικανικού προσωπικού, το οποίο εργάζεται με τοπικούς μας συμμάχους στη Συρία με στόχο την πάταξη του Ισλαμικού Κράτους».

«Σκληρότερο μήνυμα»

Η κουρδική πολιτοφυλακή απαιτεί τη λήξη των τουρκικών βομβαρδισμών και ζητεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν θα εισβάλει στη βόρεια Συρία.

Ο επικεφαλής των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, υπογράμμισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι Κούρδοι της Συρίας επιθυμούν «σκληρότερο μήνυμα» της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών ενισχύσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία τις τελευταίες ημέρες. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε. Χρειαζόμαστε σκληρότερες και πιο ουσιαστικές τοποθετήσεις προκειμένου να σταματήσουμε την Τουρκία. Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της και παρατηρεί τις αντιδράσεις. Η εισβολή θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Αμπντί.

Η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ έχει στηρίξει την κουρδική πολιτοφυλακή SDF με στρατιωτικό εξοπλισμό και συμβούλους από το 2017, με μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στα τέλη Νοεμβρίου διατάραξαν τις επιχειρήσεις στην περιοχή της αλ Χολ, τοποθεσία μεγάλου στρατοπέδου αμάχων, μελών οικογενειών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Το στρατόπεδο έχει συχνά γίνει στόχος μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν αποπειραθεί να απελευθερώσουν κρατούμενα γυναικόπαιδα.

Στο μεταξύ, η Συρία φέρεται ότι ανθίσταται σθεναρά στις ρωσικές προσπάθειες να διοργανώσει μία σύνοδο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μια δεκαετία και πλέον εχθρικών σχέσεων. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστήριζε τους μαχητές της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος κατηγορούσε την Τουρκία ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και τους ακραίους ισλαμιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT