Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Αντιδρούν Μόσχα και… Κίεβο

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Αντιδρούν Μόσχα και… Κίεβο

Ο Ζελένσκι αντιδρά υποστηρίζοντας ότι τα 60 δολάρια το βαρέλι είναι πάρα πολλά. Η Μόσχα έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε σήμερα το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, μετά τη σχετική συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η G7 και η Αυστραλία, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για «σοβαρή απόφαση», καθώς το Κίεβο είχε προτείνει τιμή δύο φορές χαμηλότερη.

«Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Αντιδρούν Μόσχα και… Κίεβο-1
REUTERS/Juan Medina/File Photo

Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου κινείται επί του παρόντος κοντά στα 65 δολάρια το βαρέλι, μόλις πάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο.

Ο Αντριι Γέρμακ, επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, δήλωσε νωρίτερα ότι το ανώτατο όριο θα έπρεπε να είχε οριστεί στα 30 δολάρια «για να καταστραφεί η οικονομία του εχθρού πιο γρήγορα». Από την πλευρά της Ουκρανίας, είχαν ακουστεί εκκλήσεις για πλαφόν ακόμη και στα 20 δολάρια.  

Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε για το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση εκείνων ακριβώς των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αντιδράσεις και από τη Ρωσία 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει πάντως, από την πλευρά του, ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αποδεχθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που θέλει να της επιβάλει η Δύση. Βγαίνοντας στην αντεπίθεση, η Μόσχα υπογραμμίζει μάλιστα ότι «ετοιμάζει απάντηση».

Η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα δίνει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν – μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη. «Ξεκινώντας από φέτος, η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», προειδοποίησε.

Πώς θα λειτουργεί το πλαφόν

Το πλαφόν της G7 θα επιτρέπει σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύει σε μεταφορικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια.

Αυτό μπορεί να περιπλέξει τη μεταφορά ρωσικού αργού που τιμολογείται πάνω από το πλαφόν, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως το πλαφόν θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή