Η πανδημία μάς έκανε γενναιόδωρους

Η πανδημία μάς έκανε γενναιόδωρους

Τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας στηριχθήκαμε στη γενναιόδωρη φύση μας και φροντίσαμε ο ένας τον άλλον

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει ένα φωτεινό στοιχείο εν μέσω της ζοφερής συνθήκης των τελευταίων τριών ετών πανδημίας: πολλοί άνθρωποι έγιναν πιο γενναιόδωροι.

Το εύρημα, που δημοσιεύεται στο Nature’s Scientific Reports, εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι συχνά γίνονται εγωιστές σε περιόδους αναστάτωσης, συγκεντρώνοντας όλους τους πόρους τους για να προστατεύσουν τον εαυτό και τις οικογένειές τους.

Ενώ όλοι γίναμε μάρτυρες μια κάποιας τέτοιας συμπεριφοράς -ποιος λησμονεί τη συσσώρευση χαρτιού υγείας και αντισηπτικών;-, υπάρχουν στοιχεία που «δείχνουν» ότι τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας στηριχθήκαμε στη γενναιόδωρη φύση μας και φροντίσαμε ο ένας τον άλλον.

«Πραγματικά δεν ξέραμε τι να περιμένουμε» είπε ο Άριελ Φρίντμαν, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που ηγήθηκε της μελέτης. «Το θεωρούμε θησαυρό. Προσδίδει μια κάποια πίστη στην ανθρωπότητα».

Η πανδημία μάς έκανε γενναιόδωρους-1
©Associated Press

 

Η διαπίστωση ότι η γενναιοδωρία μας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προέρχεται από αναλύσεις δύο ξεχωριστών συνόλων δεδομένων. Η ομάδα αρχικά συνέκρινε τις τάσεις της φιλανθρωπικής προσφοράς σε κομητείες που βίωσαν θανάτους από την Covid-19 με αυτές που δεν είχαν. Εξέτασαν επίσης πώς άλλαξε η προσφορά σε μεμονωμένες κομητείες πριν και μετά την επικράτηση της Covid στην εκάστοτε περιοχή. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι δωρεές αυξήθηκαν, όσο ο ιός εξαπλωνόταν στην κοινότητα, σε σύγκριση με περιοχές που επηρεάστηκαν λιγότερο.

Και σε ελεγχόμενα πειράματα, οι ερευνητές ζήτησαν από 1.000 άτομα σε όλη τη χώρα να λάβουν μέρος σε ένα μηνιαίο παιχνίδι γνωστό ως «ο δικτάτορας». Για το παιχνίδι, δύο άτομα ζευγαρώνονται τυχαία και στο ένα δίνονται 10 δολάρια. Το άτομο μπορεί να κρατήσει όλα τα χρήματα ή να τα μοιραστεί με τον ξένο. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, καθώς η Covid άρχισε να εξαπλώνεται, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι «ο δικτάτορας» άρχισε να μοιράζεται περισσότερο από τον πλούτο του.

«Αυτό το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέτρηση της γενναιοδωρίας και των κοινωνικών προτιμήσεων» είπε ο Φρίντμαν, η έρευνα του οποίου επικεντρώνεται στη ανοικτή κοινωνική συμπεριφορά, τη γενναιοδωρία και τον αλτρουισμό. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι έδιναν περισσότερα χρήματα στον σύντροφο με τον οποίο ζευγαρώθηκαν τυχαία όταν η Covid ήταν πιο σοβαρή στην περιοχή τους».

Η πανδημία μάς έκανε γενναιόδωρους-2
©Associated Press

 

Ο ερευνητής σημειώνει ότι κανένα από τα δύο σετ δεδομένων δεν εκτείνεται πέρα ​​από το 2020, επομένως τα ευρήματα αφορούσαν την πρώιμη σχετικά πανδημία.

Δυστυχώς, τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν τους λόγους πίσω από τις συνήθειες προσφοράς των συμμετεχόντων. Αλλά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι είχε επικρατήσει αυτό που ονομάζουν «συμπόνια για την καταστροφή». Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι μπορεί να ένιωσαν ανίσχυροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στράφηκαν στη φιλανθρωπική προσφορά ως τρόπο αντιμετώπισης.

«Η Covid ήταν μια περίοδος όπου νιώθαμε ότι δεν είχαμε πολύ έλεγχο σχετικά με το τι συνέβαινε στη ζωή μας» είπε ο Fridman. «Η δωρεά μπορεί να δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση προσφοράς».

Με πληροφορίες από Washington Post

 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή